Musk: Twitterova oznaka za verifikovane naloge vraća se najvjerovatnije krajem sljedeće sedmice

Twitterova plava kvačica se “vjerovatno vraća krajem sljedeće sedmice”

Musk: Twitterova oznaka za verifikovane naloge vraća se najvjerovatnije krajem sljedeće sedmice

Verifikovani nalog će sada biti moguć na osnovu mjesečne pretplate.
 
foto: Christian Lue on Unsplash
 
Twitterova plava oznaka koja predstavlja verifikovane profile će se “vjerovatno vratiti krajem sljedeće sedmice”, napisao je novi vlasnik te kompanije Elon Musk u tweetu u subotu.
 
Twitter je u petak pauzirao svoju nedavno najavljenu uslugu pretplate na plavu oznaku u petak zbog, kako navodi Reuters, velike pojave lažnih naloga.
 
Plava kvačica ranije je bila rezervisana za provjerene račune političara, poznatih ličnosti, novinara i drugih javnih ličnosti. Ranije ove sedmice je opcija pretplate otvorena za svakoga ko je spreman platiti kako bi pomogla Twitteru da poveća prihod dok se Musk bori da zadrži oglašivače.
 
Nekoliko korisnika je u petak izvijestilo da je nova opcija pretplate za plavu kvačicu za potvrdu nestala, dok je Reutersov izvor saopštio toj agenciji da se od te opcije odustalo.
 
“Nekim nalozima smo dodali oznaku 'Službeno' da bismo se borili protiv lažnog predstavljanja”, navodi se u tweetu koji je u petak objavljen na Twitterovom nalogu za podršku. Iako je ova oznaka prvobitno predstavljena u srijedu, Musk ju je uklonio samo nekoliko sati kasnije.
 
U četvrtak, u svom prvom e-mailu za cijelu kompaniju, u kome je najavio i masovna otpuštanja radnika kompanije, Musk je upozorio da Twitter neće moći “preživjeti nadolazeću ekonomsku krizu” ako ne uspije da poveća prihode od pretplate kako bi nadoknadio pad prihoda od oglašavanja, rekle su za Reuters tri osobe koje su vidjele taj e-mail.
 
Twitter je u blogu objavio da će ova plava oznaka biti naplaćivana na mjesečnom nivou i koja će pored plave kvačice pretplatnicima omogućavati da dobiju rani pristup odabiru novih funkcija i koštat će 7,99 dolara mjesečno.
 
Izvor: Reuters
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.