Microsoft najavio 10.000 otkaza

Najnovija otpuštanja u tehnološkim kompanijama: Microsoft najavio 10.000 otkaza

Microsoft najavio 10.000 otkaza

Velike tehnološke kompanije otpuštaju hiljade zaposlenih. 
 
foto: Microsoft
 
Američka tehnološka korporacija koja proizvodi kompjuterski softver, elektroniku i kompjutere Microsoft najavila je u srijedu da planira otpustiti 10.000 zaposlenih u sklopu njihovih mjera za smanjenje troškova, čime je postala posljednja tehnološka kompanija koja je smanjila broj zaposlenih zbog rastuće ekonomske neizvjesnosti.
 
Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella je, govoreći prije najave otkaza na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu u Švicarskoj, kazao da kompanija na čijem je on čelu nije ostala imuna na slabiju globalnu ekonomiju.
 
"Niko ne može prkositi gravitaciji, a gravitacija je ovdje ekonomski rast prilagođen inflaciji", kazao je.
 
U dopisu koji je u srijedu poslao zaposlenima, Nadella je takođe naveo promjenjivu potražnju za digitalnim uslugama nakon pandemije, kao i strahove od recesije.
 
"Živimo u vremenu značajnih promjena, a dok se susrećem s kupcima i partnerima, nekoliko stvari je jasno", napisao je. "Prvo smo vidjeli da kupci ubrzavaju svoju digitalnu potrošnju tokom pandemije, a sada ih vidimo kako optimizuju svoju digitalnu potrošnju da urade više, a potroše manje", dodao je.
 
Microsoft je 30. juna 2022. imao otprilike 221.000 stalno zaposlenih u cijelom svijetu, prema dokumentaciji američke Komisije za vrijednosne papire i berze, od kojih je oko 122.000 zaposlenih bilo u Sjedinjenim Američkim Državama.
 
Nadela je rekao da smanjenje radnih mjesta predstavlja manje od pet posto od ukupne radne snage kompanije i da će smanjenja biti završena do kraja trećeg fiskalnog kvartala ove godine, koji se završava u martu.
 
Izjavio je i da će kompanija u drugom tromjesječju naplatiti 1,2 milijarde dolara u vezi sa "troškovima otpremnina, promjenama u hardverskom portfelju i troškovima konsolidacije zakupa".
 
"Ove odluke su teške, ali neophodne", naveo je Nadela.
 
Više tehnoloških kompanija je smanjilo svoju radnu snagu od kraja prošle i početka nove godine, a potražnja za digitalnim uslugama takođe je oslabila kako se ljudi vraćaju svom vanmrežnom životu.
 
Amazon, tehnološka kompanija fokusirana na e-trgovinu, takođe je najavila da planira otpustiti 18.000 ljudi, a softverska kompanija Salesforce je navela da otpušta deset posto svog osoblja. Facebook, matična kompanija Meta, nedavno je objavila da otpušta 11.000 ljudi, što predstavlja najveće otpuštanje u historiji te kompanije. U novembru je novi šef Twittera Elon Musk najavio otkaze na toj platformi društvenih mreža, a prema navodima agencije Reuters, radilo se o otpuštanju oko 3.700 zaposlenih na Twitteru.
 
CNN navodi da iako je cjelokupno tržište rada i dalje zategnuto, otpuštanja u tehnološkom sektoru rastu zapanjujućom brzinom. Podsjećaju na nedavni izvještaj kompanije Challenger, Grey & Christmas koji je pokazao da su otpuštanja u tehnologiji porasla za 649 posto u 2022. u odnosu na prethodnu godinu.
 
Iako Microsoft pravi značajne rezove u broju zaposlenih radnika, Nadela je rekao da će kompanija nastaviti da ulaže u "strateške oblasti za njihovu budućnost" i ukazao na napredak u vještačkoj inteligenciji (AI) kao "sljedeći veliki talas" računarstva. Njegovo pismo zaposlenima dolazi usred glasina o značajnom ulaganju Microsofta u OpenAI, firmu koja stoji iza AI chat bota, ChatGPT.
 
Izvor: CNN, Reuters

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.