Michael Lapsley u četvrtak u Mediacentru

Michael Lapsley u Mediacentru

Michael Lapsley u četvrtak u Mediacentru

U organizaciji NVO Gariwo, u posjeti BiH, Srbiji i Hrvatskoj boravi jedan od legendarnih boraca protiv aparthejda i saborac Nelsona Mandele, Michael Lapsley. Povod za organizaciju Lapsleyjeve posjete je promocija njegove knjige „Od žrtve do pobjednika – borac za slobodu i ljudske duše“. Promocija će biti održana u četvrtak, 3.4. u 19h u prostorijama Mediacentra Sarajevo. 

Iako se radi o autobiografskoj knjizi, Lapsley ističe kako se ujedno radi i o priči o Južnoafričkoj Republici: "Moje vlastito putovanje odslikava putovanje moje usvojene zemlje. Međutim, ni priča o Južnoj Africi nije samo priča o njoj. Priča o Južnoj Africi je parabola za svijet u potrazi za nadom.“

Knjigu na našem jeziku po prvi put je objavio NVO Gariwo u svojoj ediciji Pitanje svih pitanja 2012. godine. Uz Lapsleyja, kao autor knjige naveden je i Stephen Karakashian, a knjigu je s engleskog prevela Željka Vojinović. „Potraga za nadom“ posebno obilježava postkonfliktna društva kakvo je bosanskohercegovačko, te stoga ova knjiga na našem jeziku ima posebno veliki značaj, ističe izdavač. 

Michael Lapsley je rođeni Novozelanđanin, a nakon završene obuke za anglikanskog svećenika u Australiji upućen je u Južnu Afriku. Odmah po početku službovanja posvetio se borbi za oslobođenje, kao kršćanin i kao svećenik, i priključio se pokretu Nelsona Mandele Afrički nacionalni kongres. Međutim, iz Južne Afrike je protjeran 1974. i narednih 16 godina je živio u okolnim zemljama juga Afrike, te putovao širom svijeta da mobilizira posebno vjernike za borbu protiv aparthejda. Dok je bio u egzilu u Zimbabveu 1990 na njegovu adresu je pristiglo pismo koje je ustvari bilo pismo-bomba. Prilikom otvaranja eksplodiralo je i Michael Lapsley je ostao bez obje šake i jednog oka. Zločin je počinjen dva dana pred početak pregovora koji su doveli do ukidanja aparthejda, a počinioci nikad nisu otkriveni. 

Pored Michaela Lapsleya kao specijalnog gosta, bosanskohercegovačkoj promociji će se pridružiti Lejla Turčilo, Gradimir Gojer i Amer Tikveša. Moderatorica promocije bit će Svjetlana Broz, a svi prisutni će dobiti besplatan primjerak knjige na poklon.