Međunarodna federacija novinara nudi police osiguranja za novinare

IFJ: Police osiguranja za novinare koji rade u opasnim zonama

Međunarodna federacija novinara nudi police osiguranja za novinare

Zahvaljujući naporima Međunarodne federacije novinara, novinari širom svijeta koji rade u rizičnim područjima, sada mogu biti osigurani u slučaju nesreće na radnom mjestu.
 
Foto: Unsplash
 
Za novinare koji rade u opasnim uslovima, Međunarodna federacija novinara (IFJ) i kompanija "Osiguranje za novinare" nude police osiguranja, budući da mnoge osiguravajuće kompanije odbijaju pružiti uslugu osiguranja profesionalnim medijskim uposlenicima koji rade u rizičnim zemljama, ili za to traže mnogo novca.
 
Teški dolazak do osiguranja na kraju rezultira time da mnogu reporteri i freelanceri, među kojima i fikseri i tehničko osoblje, ostaju bez adekvatne zaštite na radnom zadatku.
 
Kroz svoju saradnju s osiguravajućom kompanijom, IFJ će svojim članovima pružiti priliku da budu osgurani bez obzira na to gdje obavljaju radni zadatak. Pravo na osiguranje se može ostvariti u slučaju smrti, invalidnosti, evakuacija u slučaju bolesti i povratka iz opasnih zona u slučaju potrebe.
 
Police osiguranja razvijene su uz pomoć novinarskog tima kojeg je vodio Frank Giglio, bivši menadžer za ABC i Fox News.
 
"Većina novinskih organizacija i medijskih kuća oslanjaju se na zajednicu freelancera kod pokrivanja udarnih vijesti, dokumentaraca i specijalnih dešavanja, od suštinskog je značaja da svaki pojedinac ili grupa budu adekvatno osigurani", poručio je Giglio.
 
Pregled polica osiguranja i cijena dostupan je ovdje.