Medijsko pravo bi moglo osigurati kvalitet novinarstva

Medijsko pravo bi moglo osigurati kvalitet novinarstva

Na nedavno održanom takmičenju iz oblasti Medijskog prava u Beogradu, studenti Pravnog fakulteta u Sarajevu osvojili su treće mjesto i time se klasificirali na finale koje će se održati u aprilu u Oxfordu.

O značaju ove prakse za studente kao i ulozi medijskog prava u Bosni i Hercegovini razgovarali smo sa Damirom Banovićem (Pravni fakultet u Sarajevu) koordinatorom programa, kao i sa studentskim timom koji čine Ena Mesihović, Feđa Bajraktarević, Kenad Osmanović i Elma Bašlić.

                      

Koliko je ovo takmicenje značajno za budući rad studenata?

Studenti: Simulacije su odličan način sticanja praktičnog iskustva koje ćemo sigurno koristiti u budućnosti. Prilika da izađete ispred sudija Evropskog suda za ljudska prava, sudija iz zemalja regiona i profesora regije koji vam kroz simulaciju prenose svoje znanje i iskustvo je neprocjenjivo. Osjećaj da zastupate jednu stranu, imate argumente, odgovarate na pitanja koju su vam postavljena, a uz sve to odlično se koristite nacionalnim, regionalnim i internacionalnim dokumentima, zakonima i praksom različitih sudova je nešto što sigurno nećete imati priliku raditi tokom formalnog obrazovanja.

Damir: Takmičenja iz oblasti prava izuzetno su bitna u smislu razvoja retoričkih sposobnosti, razvoja sposobnosti tumačenja pravnih propisa i njihove primjene na konkretan slučaj. Takmičenja su simulacija suđenja pred međunarodnim sudom. Također, ovim se takmičenjem studenti povezuju s kolegama u regiji, Evropi, SAD, te pojedinim univerzitetima u Aziji. Nažalost, ovakav vid edukacije studenata poslodavci u BiH ne prepoznaju kao dodatnu kvalifikaciju što nije slučaj sa poslodavcima u drugim državama, a posebno u državama anglosaksonskog prava.

                  

Kolika je potreba za medijskim pravom u Bosni i Hercegovini? Da li bi praktikovanje istog pomoglo medijskoj sceni u BiH?

Studenti: Zbog velike brzine razvoja interneta svi preuzimaju ulogu novinara i daju sebi za pravo na komentare. Sve je manje kvalitetnih novinara koji objektivno prenose vijesti i koji su školovani i stručni za obavljanje tog posla. Medijsko pravo bi na jedan način osiguralo kvalitetu novinarstva i moguće podiglo na jednu veću razinu, budući da bi osiguravalo prava javnosti na informacije, ali bi bila podvučena granica između klevete i slobode govora, prava na privatnost i sličnih problema s kojima se mnogi danas susreću. To bi novinare na neki način "prisililo" da više razmišljaju o onome što pišu i do koje granice mogu ići. Medijsko pravo bi se u svakom slučaju trebalo posebno baviti internetom. Portali smatraju da nisu odgovorni ukoliko prenose informaciju. Da li portali i osobe mogu izbjeći odgovornost pozivajući se na garantovanu anonimnost? Na koji način iskoristiti prednosti interneta? Postoji još mnogo pitanja na koje nemamo odgovor, ali moramo postati svjesni činjenice da ćemo uskoro morati reagovati i suočiti se sa činjenicom interneta kao masovnog medija koji se sve česće zloupotrebljava.

Damir: Izuzetna je potreba za izučavanjem medijskog prava u Bosni i Hercegovini. Medijsko pravo kao predmet još ne nalazi svoje mjesto na pravnim fakultetima u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući podršci INTERNEWS-a u Sarajevu, studenti s Pravnog fakulteta u Sarajevu su po prvi put učestvovali na Price Media Law Moot Court Competition 2012 godine koje se svake godine od 2008 godine održava na Univerzitetu u Oxfordu. Učestvovanje studenata sa Pravnog fakulteta u Sarajevu nastavljeno je i ove godine. Također, na Pravnom fakultetu je od 2012 godine počela je s radom i Pravna klinika iz medijskog prava u okviru koje se obrađuju pitanja slobode izražavanja i mišljenja, prava medija, ograničenjima.