Izvještavanje o zdravlju je društvena odgovornost medija

Zdravlje,LJudsko pravo,Mediji

Izvještavanje o zdravlju je društvena odgovornost medija

Povodom 7. aprila, Svjetskog dana zdravlja, održana je sesija „Odnos zdravlja i ljudskih prava u medijskoj prezentaciji“ u organizaciji Fondacije Cure. 

Na informativnoj sesiji za novinare i novinarke razgovarano je o tome kako mediji mogu pomoći građanstvu o temeljnim pitanjima zdravlja, te problemima sa kojim se društvo susreće na polju zdravstva.

Uvodničar sesije, Amer Paripović iz organizacije Partnerstvo za zdravlje, istakao je da je „zdravlje osnovno ljudsko pravo svakog pojedinca, ali da nam ga niko ne može pokloniti“ i dodao da bez svijesti društva o važnosti zdravlja sam pojedinac ništa ne može da uradi. Paripović je naglasio da je utjecaj medija od velikog značaja u očuvanju zdravlja i njihova društvena odgovornost te dodao da, s obzirom na lošu ekonomsku sitaciju i nedostatak novca, mediji i ministarstva zdravlja moraju više ukazivati na to kako zdrav način života i fizička aktivnost utječu na očuvanje zdravlja. 

„Brojni medijski prilozi o zdravlju se prije mogu svrstati u kategoriju zabave nego u kategoriju informisanosti, stoga je važno da se ovom temom bave novinari koji su edukovani i specijalizovani za tu oblast", smatra Paripović.„Kroz stalno insistiranje, edukacije i kampanje o zdravlju, mediji mogu da promijene svijest ljudskog društva i poboljšaju cjelokupnu zdravstvenu situaciju.“