Italija: Moguće pooštravanje zatvorskih kazni za klevetu

Italija: Moguće pooštravanje zatvorskih kazni za klevetu

Italija: Moguće pooštravanje zatvorskih kazni za klevetu

Pred italijanksim Senatom uskoro će se naći nacrt zakona kojim se predviđa da se maksimalne kazne za klevetu povećaju sa šest na devet godina.
 
Tekst italijanskog Kaznenog zakona, koji će uskoro biti podnesen na prihvaćanje Senatu te zemlje predviđa povećanje kazne ukoliko se kleveta odnosi na političara, suca ili državnog službenika.
 
Informacije su u javnost iznijeli Italijanski novinarski red, Italijansko novinarsko društvo i nevladina organizacija Ossigeno per l’Informazione, koja podsjeća da je 2012. godine predložen jedan drugi zakon kojim se tražila dekriminalizacija klevete. 
 
Nacrt zakona osudile su i međunarodne organizacije za zaštitu novinara koje su, također, pozvale italijanske vlasti da dekriminaliziraju klevetu.
 
Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara poručile su kako stoje pri načelu koje je temeljeno na presudama Evropskog suda za ljudska prava da oni koji obnašaju javne funkcije ne smiju biti zaštićeni zakonom, već da moraju biti spremni prihvatiti višu razinu kritičnosti od ostalih. 
 
U septembru 2012. godine, Vrhovni sud u Italiji potvrdio je presudu uredniku Il Giornalea, Allesandru Sallustiju, na 14 mjeseci zatvora zbog klevete, ali je tu kaznu kasnije poništio predsjednik Italije.
 
Također, 2013. godine, novinari Andrea Marcenaro, Giorgio Mulé i Riccardo Arena osuđeni su na zatvorske kazne zbog članka o Francescu Messineu, sucu iz Palerma.
 
Izvori: HND, IFJ