Interaktivni prikaz procesuiranih ratnih zločina

Interaktivi prikaz procesuiranih ratnih zločina

Interaktivni prikaz procesuiranih ratnih zločina

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini predstavila je interaktivnu mapu sa informacijama o procesuiranim predmetima ratnih zločina tokom proteklih deset godina. 

Vizualizirani pregled informacija dizajniran je kako bi se olakšao pristup informacijama o slučajevima ratnih zločina presuđenih u Bosni i Hercegovini. Interaktivna mapa ima za cilj promociju transparetnosti rada i povećanja povjerenja javnosti u pravosuđe a podaci koji se mogu naći pretragom mape odnose se na informacije o predmetima koji su pravosnažno završeni od 2003. godine. 

Mapu su u ponedjeljak 24.2.2014. predstavili Fletcher Burton, šef misije OSCE-a u BiH, predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milorad Novković. Mapa procesuiranih ratnih zločina u BiH je dostupna na zvaničnom sajtu

Izvor: Klix.ba, Balkan Insight

"Ovaj tekst je objavljen u sklopu projekta 'Public Data Now' podržanog od strane Holandske ambasade u BiH'. Tekstove vezane za pristup podacima i data novinarstvu možete čitati u našem serijalu ovdje".