Godišnji sastanak Evropske federacije novinara u Sarajevu

Godišnji sastanak EFJ-a danas i sutra u Sarajevu

Godišnji sastanak Evropske federacije novinara u Sarajevu

Novinari iz evropskih i bliskoistočnih zemalja učestvovat će na godišnjem sastanku Evropske federacije novinara, koji se održava u Sarajevu.
 
Oko 120 novinara i predstavnika evropskih i svjetskih organizacija za zaštitu slobode medija i sigurnosti novinara prisustvovat će dvodnevnom sastanku Evropske federacije noivinara, EFJ, koji se održava 25. i 26. aprila u Sarajevu u saradnji s Udruženjem BH Novinari.
 
Pored izbora za upravne organe i izvještaja o aktivnostima EFJ-a, jedna od tema sastanka bit će i položaj medija i medijskih sloboda. Sastanku je u nedjelju prethodila debata o radnim pravima novinara i slobodi sindikalnog i profesionalnog udruživanja novinara.
 
Tokom debate, Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH Novinari istakla je da u BiH postoji 14 različitih zakona koji regulišu radna prava, ali da je i pored njih mnogo neriješenih problema.
 
"Novinari svakodnevno izvještavaju o problemima drugih profesija, ali rijetko govore o svojim problemima. Ne postoji solidarnost ni svjesnost o zaštiti radnih prava novinara. Potrebno je da i BH Novinari i sindikati i Linija za pomoć novinarima više javno zagovaraju radna prava novinara", izjavila je Rudić.
 
Na sastanku u Sarajevu će se, osim predstavnika udruženja novinara, sindikata medija i medijskih eksperata, obratiti i predstavnica za slobodu medija OSCE-a Dunja Mijatović, predsjednik EFJ Mogens Blicher Bjerregaard, predsjednica Udruženja BH novinari Milkica Milojević, predsjednica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić i predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamenta Bosne i Hercegovine Borislav Bojić. Očekuje se i obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića.
 
Palestinski novinar uhapšen na putu za Sarajevo
 
Palestinski novinar Omar Nazzal, jedan je od brojnih novinara koji je trebao učestvovati na godišnjem sastanku EFJ-a u Sarajevu, ali je u tome spriječen, nakon što su ga izraelske snage uhapsile 23. aprila na graničnom prijelazu između Palestine i Jordana, na njegovom putu ka Sarajevu.
 
Hapšenje novinara osudili su Upravni odbor Udruženja BH Novinari i Linija za pomoć novinarima, koji zahtijevaju hitno oslobađanje novinara iz Istražnog centra Etzion.
 
"Taj čin je grubo kršenje prava na slobodu kretanja i sigurnog obavljanja novinarskih zadataka, koji uključuju i sudjelovanje na međunarodnom skupu novinara u Sarajevu. Zbog toga BH novinari još jednom apeliraju na vlasti Izraela da hitno oslobode palestinskog novinara i omoguće mu dolazak u Bosnu i Hercegovinu",  priopćio je Upravni odbor Udruženja BH novinari.
 
Izvori: BH Novinari, BHRT, EFJ