Feral Tribune - instrument istine

Feral Tribune - instrument istine

U prepunoj sali kina Grič u Zagrebu, održana je premijera dokumentarnog filma Ogledalo društva u nastajanju. Autorica filma je Svetlana Broz, direktorica nevladine organizacije Gariwo, u čijoj produkciji je i nastao film.

Film govori o novinaru Viktoru Ivančiću i novini Feral Tribune koja je uz njegovo ime neraskidivo vezana.  Povod za snimanje filma bila je Nagrada Duško Kondor za afirmaciju građanske hrabrosti koju je ove godine NVO Gariwo dodijelio Viktoru Ivančiću.

Nakon projekcije filma održan je i okrugli sto o temi "Građanska hrabrost, cenzura i autocenzura". Viktor Ivančić je na početku diskusije već rekao da ništa od onog što je uradio ne bi bilo moguće bez Ferala, te da je nagrada koju je on dobio ujedno i nagrada Feral Tribunea. Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić o Feralu je rekao: „Feral nije bio ničiji instrument, bio je, ustvari, instrument istine“, a za feralovce: „to su ljudi kojima sam se divio i preko kojih sam i ja upoznavao sta se to događa u ovoj zemlji.“

Direktorica NVO Gariwo i autorica filma Svetlana Broz prokomentirala je činjenicu da kad se pogleda zastupljenost laureata nagrada Duško Kondor prednjače novinari. Dosad su nagrade dodijeljene ekipi magazina 60 minuta, Esadu Kočanu i Viktoru Ivančiću. Svetlana Broz rekla je da su to ipak izuzeci, ali da s obzirom na te izuzetke novinarstvo regiona ima svijetlu budućnost.