EU uključila regionalne medije u borbu protiv dezinformacija

N1 Hrvatska postaje dio EU projekta za borbu protiv dezinformacija

EU uključila regionalne medije u borbu protiv dezinformacija

N1 će proizvoditi serijal koji će govoriti o dezinformacijama u Hrvatskoj, Sloveniji, regiji Zapadnog Balkana i Evropi.
 
foto: N1
 
Evropska komisija odabrala je početkom decembra šest novih regionalnih hubova koji će biti dio Evropskog opservatorija za digitalne medije (EDMO). Među njima je Adria Digital Media Observatory (ADMO) čiji je cilj borba protiv dezinformacija u digitalnim medijima na području Hrvatske i Slovenije, javlja Hrvatsko novinarsko društvo (HND).
 
Cilj ADMO-a je, kako je rekao, glavni koordinator projekta i pročelnik Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku profesor Mato Brautović, stvaranje i osiguranje dugoročnog razvitka hrvatsko-slovenskog neovisnog središta za nadzor digitalnih medija, sastavljenog od multidisciplinarne zajednice akademskih istraživača, provjeravatelja činjenica, medijskih praktičara, novinara i predstavnika civilnog društva, koji su sposobni otkriti i analizirati kampanje dezinformiranja te pružiti potporu u jačanju kolektivnog odgovora na prijetnje dezinformacija.
 
Uz nositelja projekta Odjel za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, partneri na projektu su: Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, GONG, Adria News d.o.o. (N1 televizija), Agence France Presse (AFP), Xwiki (Francuska) i Oštro (Slovenija). Projekt počinje 1. januara 2023. i trajaće 30 mjeseci.
 
Preko ADMO-a će biti osigurana kontinuirana proizvodnja provjere činjenica u Hrvatskoj i Sloveniji. Timovi komunikologa, politikologa i psihologa sa univerziteta radit će niz istraživanja i publikacija o sadržaju dezinformacija, njihovim izvorima, porijeklu narativa, njihovom prihvaćanju i razotkrivanju, kao i ulozi međunarodnih aktera u širenju dezinformacija. Također, provodit će se kampanje medijske pismenosti, a Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu bavit će se razvojem Artificial intelligence (AI) softwarea za ranu detekciju dezinformacija. ADMO će biti i referentna tačka za nadzor provedbe Kodeksa postupanja protiv dezinformacija (Code of Practice on Disinformation) u Hrvatskoj i Sloveniji.
 
N1 Hrvatska će, kako javlja ovaj medij, također biti dio jednog od novih evropskih centara za borbu protiv dezinformacija. N1 televizija doprinos ADMO konzorciju daće kroz proizvodnju serijala koji će govoriti o dezinformacijama u Hrvatskoj, Sloveniji, regiji Zapadnog Balkana i Evropi, te će se oslanjati na istraživanja i multidisciplinarna znanja koja dolaze iz svih 27 regionalnih evropskih centara koji čine Evropski digitalni medijski opservatorij. 
 
„Iznimno sam ponosna što je N1 televizija krenula i ovom novom stazom, koja predstavlja logičan korak zbog vremena u kojem živimo. U jurnjavi za svakodnevnim vijestima u doba informacijskog kaosa, sve većeg nepovjerenja građana u medije i institucije, imati alate za detektiranje dezinformacija, te ozbiljno znanstveno uporište za analizu konteksta vrlo je važno”, izjavila je je Ivana Dragičević, koja će autorski voditi projekt u ime televizije N1.
 
Jačanje evropskog ekosistema koji radi na borbi protiv dezinformacija je važno, a jedna od najznačajnijih aktivnosti Evropske komisije u rješavanju ovog problema je bilo osnivanje Evropskog opservatorija za digitalne medije (EDMO).
 
EDMO djeluje od juna 2020., a nalazi se na Evropskom univerzitetskom institutu u Firenci. U njegovom radu učestvuje nezavisna multidisciplinarna zajednica istraživača, stručnjaka za medijsku pismenost i provjeravatelja činjenica, koji u saradnji s brojnim medijskim organizacijama i online platformama pronalaze načine za bolje razumijevanje, analiziranje i rješavanje problema dezinformacija u Evropi.
 
Sa šest novih EDMO centara, uz osam postojećih, mreža se sada proteže u svih 27 država članica EU i Norvešku. Uz ADMO konzorcij, početkom iduće godine s radom počinju i LAKMUSZ, koji će djelovati u Mađarskoj, GADMO koji je njemačko-austrijski hub, BROD, koji će raditi u Bugarskoj i Rumuniji, MedDMO, koji pokriva Grčku, Maltu i Kipar, te BECID koji se proteže na Estoniju, Litvaniju i Latviju.
 
Izvor: HNDN1
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.