EU Digital Services Act: Novinarski sadržaj da bude zaštićen od uplitanja online platformi

EU Digital Services Act: Novinarski sadržaj da bude zaštićen od uplitanja online platformi

EU Digital Services Act: Novinarski sadržaj da bude zaštićen od uplitanja online platformi

foto: pixabay

Evropska federacija novinara (EFJ) podržava predloženi zakon „EU Digital Services Act“ kao način zaštite u online prostoru. Novinarska zajednica, piše EFJ, vjeruje da predloženo zakonsko rješenje treba da bude snažnije kako bi omogućilo digitalni medijski ekosistem baziran na povjerenju i angažmanu publike, posebno u borbi protiv dezinformacija.

„Današnje platforme određuju ko, šta i kada vidi – u odnosu na sisteme preporuka, algoritme i uslove korištenja. Moć velikih platformi i gatekeepera doprinijeli su padu tržišta s kakvim se suočavamo u novinarstvu. Kako osigurati motivirajuće okruženje za nezavisno profesionalno novinarstvo u digitalnom ekosistemu, zavisit će od osiguranja adekvatnog prostora za rad i jačanja fer digitalne konkurencije“, poručili su iz EFJ i dodali kako ovaj zakon mora postaviti standard visokog nivoa transparentnosti svim online platformama.

Iz EFJ pozdravljaju to da će velike tehnološke kompanije biti odgovorne javnim vlastima kroz nove obaveze uključujući i za odluke da uklone ili ograniče pristup sadržaju, a smatraju pozitivnim i obavezu transparentnosti online oglašavanja i privatnih ili pravnih lica koja stoje iza njega.

“Sve dok čak 80 posto prihoda od oglašavanja ide velikim tehnološkim operaterima, budućnost nezavisnog novinarstva je pod velikim rizikom“, kažu iz EFJ i dodaju kako je negativno i to da ovaj zakon nedovoljno sprečava biznis modele velikih tehnoloških kompanija zasnovane na masovnom prikupljanju ličnih podataka, profiliranju i targetiranom oglašavanju.

„Online platforme monetiziraju sadržaj koji produciraju novinari. Međutim, ti novinari ne dobijaju svoj dio zarade. Ovaj zakon bi trebalo ima konkretne prijedloge koji teže pravičnoj raspodjeli prihoda i da promoviše fer sistem podjele“, poručuju iz EFJ.

Za više detalja o prijedlogu ovog zakona, pogledajte stranicu Evropske federacije novinara.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.