Ello: nova mreža za nezadovoljne korisnike Facebooka

Ello: nova mreža za nezadovoljne korisnike Facebooka

Ello: nova mreža za nezadovoljne korisnike Facebooka

Nova društvena mreža Ello, koja je i dalje u fazi testiranja, već je izazvala veliku pažnju internet zajednice i potencijalnih korisnika. Osnivači, naime, obećavaju da Ello, koji već ima nadimak "anti-Facebook", nikada neće prikazivati reklame niti dijeliti korisničke podatke sa oglašivačima, što je jedan od glavnih prigovora trenutno najpopularnijoj društvenoj mreži. Od korisnika se također ne zahtijeva korištenje pravog imena, na čemu Facebook insistira. I konačno, Ello ne zabranjuje postavljanje pornografskih sadržaja.

Sajt je djelo ekipe dizajnera predvođenih dizajnerom igračaka i poduzetnikom Paulom Budnitzom i ima izrazito minimalistički monohromatski izgled. Za priključivanje je još uvijek potrebna pozivnica nekog od već registrovanih korisnika, što do sada ide u prilog reputaciji mreže. Pokretači su najavili da će, umjesto reklama, prodavati male premium pakete i naplaćivati dodatne opcije za korisnike.

Prethodni pokušaji da se Facebooku "ukradu" korisnici i kreira društvena mreža slobodna od oglašavanja, poput Diaspore, završili su neuspješno. Vrijeme će pokazati da li će Ello u tome uspjeti.

Izvor: The VergeCNN