Doseg tekstova objavljenih na Facebooku opao za 20 posto tokom 2017. godine

Doseg tekatova objavljenih na Facebooku opao za 20% tokom 2017. godine

Doseg tekstova objavljenih na Facebooku opao za 20 posto tokom 2017. godine

Organski doseg postova objavljenih na Facebooku u konstantnom je padu od 2013. godine i medijske kuće nisu zadovoljne.

Ukoliko vam se čini da vaša Facebook stranica dopire do sve manjeg broja korisnika, niste sami. Prema novom istraživanju marketinške kompanije BuzzSumo, doseg sadržaja koji medijske kuće i komercijalni brendovi objavljuju na toj društvenoj mreži opao je za više od 20 posto od januara 2017.

Nije jasno šta je tačno uzrok tog pada, no analiza više od 880 miliona postova jasno pokazuje postojanje negativnog trenda. Najveći pad angažmana korisnika odnosi se na postove koji sadrže linkove i slike. Video postovi su doživjeli najmanji pad i sada imaju dvostruko veći nivo korisničke interakcije od drugih formata, kaže se u izvještaju, što je u skladu sa Facebookovom politikom prioritiziranja video sadržaja.

Dodatnu zabrinutost i negativne reakcije medijskih kuća i drugih kreatora sadržaja pokrenuo je i post na blogu Kurta Gesslera, zamjenika digitalnih vijesti u Chicago Tribune-u, čiji podaci pokazuju da je doseg objava na Facebooku te medijske kuće u stalnom padu, uprkos povećanju broja pratilaca na mreži. Prema Gesslerovim podacima, trećina postova koje Tribune objavi na Facebooku, ne dolaze do njihove publike.

Takvi podaci nisu iznenađenje za većinu menadžera Facebook stranica - prema nekim podacima, organski doseg postova na Facebooku u padu je od 2013. godine a stalne promjene Facebookovog algoritma snažno utječu na to koji se sadržaj prikazuje korisnicima i u kojoj mjeri.

Za promjene u vidljivosti sadržaja komercijalnih brendova i medijskih kuća stručnjaci većinom krive algoritamsku promjenu uvedenu sredinom prošle godine, kada je Facebook dao veću vidljivost postovima porodice i prijatelja nad onima koje kreiraju kompanije.

Izvor: Social Media Today, Digiday