Dodijeljene nagrade European Press Prize 2019.

Dodijeljene nagrade European Press Prize 2019.

Dodijeljene nagrade European Press Prize 2019.

Najbolji novinari iz Evrope su za svoje izvještavanje nagrađeni jednom od najprestižnijih međunarodnih nagrada za novinarstvo.

Nagrade European Press Prize za izvanredno novinarstvo širom Evrope dodijeljene su 23. maja na ceremoniji u Varšavi. Za najuspješnije priče, novinari su nagrađeni u pet kategorija – za istaknuto izvještavanje, inovacije u novinarstvu, istraživačko novinarstvo, kolumnu i posebna nagrada za izvrsno novinarstvo.

Za istaknuto izvještavanje dobitnici nagrade su novinari njemačkog Spiegla, Katrin Kuntz, Marian Blasberg i Christoph Scheuermann za priču „Pedeset šest dana razdvajanja“ koja govori o ponovnom susretu majke i sina koji su bili razdvojeni na granici dok su zbog nasilja iz Hondurasa bježali u Teksas.

Za inovaciju u novinarstvu nagrađeni su novinari Guillermo Abril (njemački Suddeutsche Zeitung) i Carlos Spottorno (El País Semanal-Španija) za priču „Druga strana Palmire“ koja govori o trenutnoj situaciji u Siriji, sedam godina nakon ratovanja.

U saradnji sa ruskim Insiderom, nagradu za istraživačko novinarstvo dobili su novinari britanskog Bellingcata, Christo Grozev, Roman Dobrokhotov i Daniel Romein za priču u kojoj je otkriven identitet dvojice muškaraca odgovornih za trovanje otrovnom supstancom Novichokom u dolini Salisbury, Velika Britanija.

U kategoriji za najbolju kolumnu nagrađena je novinarka britanskog Guardiana, Madeleine Schwartz, za priču „Kraj Atlantizma: da li je Trump ubio ideologiju koja je okončala Hladni rat?“ koja pokazuje da je transatlantski savez već odavno samo mit.

Posebnu nagradu za izvrsno novinarstvo dobio je tim novinara Forbidden Storija čiji je cilj promovisati rad novinara koji se suočavaju sa prijetnjama, zatvorima ili ubistvima.

Nagrađeni su izabrani od strane međunarodnog žirija urednika iz Reutersa, Le Mondea, moskovskog New Timesa, Jyllands-Postena i dopisnice Suddeutsche Zeitunga između više od hiljadu nominovanih novinara.

Dobitnici European Press Prizea su prethodnih godina bili i novinari iz BiH, Hrvatske i Srbije. Prošle godine je Dragan Bursać dobio nagradu  za kolumnu „Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica“ objavljenu na Al Jazeeri Balkans. Nagradu za istraživačko novinarstvo je 2017. godine dobio Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, dok je 2014. godine za kolumnu objavljenu u Globusu nagradu dobio Boris Dežulović.

Izvor: European Press Prize

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.