Diskriminacija.ba traži novinare za povremeni angažman na portalu

Diskriminacija.ba traži novinare za povremeni angažman na portalu

Diskriminacija.ba traži novinare za povremeni angažman na portalu

Tražimo novinare i novinarke zainteresovane za izvještavanje o ljudskim pravima, koji dobro poznaju okolnosti u svojim zajednicama i spremni su da rade s uredništvom portala www.diskriminacija.ba na razvoju ideje i pisanju priča o pitanjama relevantnim za unaprjeđenje položaja marginalizovanih grupa. 
 
Foto: Pixabay
 
Do kraja 2018. godine planiramo objaviti 10 multimedijalnih, autorskih priča koje će u skladu sa najvišim standardima novinarske profesije istražiti slučajeve kršenja ljudskih prava, odgovornost nadležnih institucija i posljedice kršenja prava pojedinaca ili grupa u zajednicama širom BiH.
 
Tražimo saradnike spremne da izvještavaju o sljedećim oblastima:
 
• Problemi sa kojima se suočavaju manjinske/ranjive grupe u lokalnim zajednicama širom BiH (osobe s invalidtetom, LGBT zajednica, romska zajednica, žene, itd.). Priče moraju biti fokusirane na jedan specifičan problem, ne na davanje ''opšte slike'' o položaju određene zajednice;
 
• Slučajevi diskriminacije, koji se nalaze pred sudovima ili su prijavljeni nekoj od lokalnih NVO (o tome šta se tačno podrazumijeva pod diskriminacijom, pogledajte ovdje);
 
• Prava iz oblasti: stanovanja, rada i zapošljavanja, socijalne zaštite.   
 
Ukoliko ste zainteresovani za ovaj vid saradnje sa portalom www.diskriminacija.ba, imate ideju za priču, pošaljite nam CV i ispunjen obrazac sa prijedlozima tema, najkasnije do 30. jula 2018. na hilma@media.ba.