Digitalizacija u cilju očuvanja kulturnog blaga

Digitalizacija u cilju očuvanja kulturnog blaga

 

U sklopu početka partnetrskog projekta Infobiora - digitalnog arhiva i kulturnih društava Bosne i Hercegovine, o znajaču digitalizacije periodičnih izdanja Bošnjačke zajednice kulture Preporod, razgovarali smo sa aktuelnim predsjednikom Sendinom Lavićem. 

 

  Koliko je digitalizacija periodičnih publikacija značajna za BZK „Preporod“?

Nema sumnje da je proces digitalizacije naše periodike od izuzetne važnosti za njeno očuvanje i daljnju distibuciju i prisutnost u kulturnoj svijesti bosanskohercegovačkog čovjeka. Zato smo se i  uključili u ovaj aktuelni projekat da sa drugim našim kulturnim društvima sačuvamo naše zajedničko kulturno blago. Svako može razumijeti i prepoznati važnost ovog poduhvata.
 

 Da li će vam posjedovanje ovih publikacija na vašoj web stranici biti od pomoći za budući rad Društva?


BZK „Preporod“ radi po unaprijed pripremljenim projektima i planovima, a ove digitalizirane publikacije će svakako biti od velike koristi ne samo zas nas nego primarno za sve one koji su zainteresirani za naše kulturno naslijeđe. Naš je cilj da ovim procesom približimo sadržaje  publikacija brojnim budućim čitaocima i istraživačima. Vi ste sasvim u pravu kada iskazujete svijest o tome koliko je posjedovanje ovakvih publikacija u digitalnoj formi važno za naš rad. Smatram da će na našoj web stranici ovo biti vrijedno posebne pažnje.
 

Koliko vam je bitna činjenica da ovaj projekt podržava država? Šta to govori o državnom odnosu prema kulturnim društvima?

Naravno da ova podrška naše države Bosne i Hercegovine izaziva u nama poštovanje i zahvalnost, ali i pokazuje da država ima sluha za vrijednosti koje je konstituiraju, jer države i narodi žive preko kulture i kulturnog stvaranja u najširem smislu riječi. Ovom prilikom bi pokrenuo inicijativu da kulturna društva Bošnjaka, Srba, Hrvata i Jevreja, ali i drugih narodnih društava u našoj državi, zajednički stanu u zaštitu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u kojem se sabira neprocjenljivo blago povijesnih, kulturnih i državnih tokova. Ne smijemo zaboraviti Zemaljski muzej i njegovu važnost za našu bosanskohercegovačku kulturu.