BIRN dodijelio regionalne nagrade za izvještavanje o održivoj energiji

BIRN dodijelo regionalne nagrade za izvještavanje o održivoj energiji

BIRN dodijelio regionalne nagrade za izvještavanje o održivoj energiji

Treću nagradu su dobili novinari iz BiH Alena Beširević i Harun Drinarević.

Foto: BIRN/X

U saradnji sa Evropskom klimatskom fondacijom, Balkanska istraživačka mreža – BIRN dodijelila je jučer tri nagrade za najbolje novinarske priče za izvještavanje o održivoj energiji sa Zapadnog Balkana. Među nagrađenim su i novinari iz Bosne i Hercegovine (BiH) Alena Beširević i Harun Drinarević koji su osvojili treću nagradu za priču “Stolački solarni bum: sunce meni, sunce tebi”.

Prvu nagradu je dobila novinarka sa Kosova Lirika Demiri za priču “Solarni cvjetovi”. Demiri je, kako piše BIRN, izjavila da je to bila njena prva priča o energetskom sektoru a koja, između ostalog, govori o preprekama koje sprečavaju solarnu energiju da u potpunosti “procvjeta”.

Druga nagrada je uručena novinarki iz Sjeverne Makedonije Katerini Topalova za priču „Teška zima: Da li je obnovljiva energija naš spas?“, a svim dobitnicima su uručene i novčane nagrade u ukupnom iznosu od 6.000 eura.

Svečana dodjela nagrada održana je u Skoplju, u Sjevernoj Makedoniji i okupila je novinare koji se bave ekološkim i energetskim novinarstvom, kao i stručnjake, predstavnike nevladinih organizacija koje se bave održivom energijom, te predstavnike akademske zajednice iz zemalja Zapadnog Balkana.

Nagrade za izvještavanje o održivoj energiji na području Zapadnog Balkana dodjeljuju se od 2022. godine kada ih je organizovala Škola za napredne društvene nauke. Ove godine je, u sklopu projekta Sustainable Energy Journalism Award for Western Balkans 2023, dodjelu realizovao BIRN, uz podršku Evropske klimatske fondacije. Projekat Sustainable Energy Journalism Award for Western Balkans 2023 ima za cilj da osvijesti društvo o klimatskim promjenama i ukaže na potrebu i ulogu energetske tranzicije u njihovom rješavanju. Osim odavanja novinarskih nagrada, kroz projekat se, kako piše BIRN, namjerava pružiti podrška za produkciju vijesti i novinarskih istraživanja u vezi sa održivom energijom.

U sklopu ceremonije dodjele nagrada, održana je i panel diskusija tokom koje su novinari i stručnjaci razgovarali o medijima i održivoj energiji, fokusirajući se na buduće korake za energetsko novinarstvo.

Direktorica BIRN-a iz Sjeverne Makedonije Ana Petruševa je rekla da ove nagrade i panel diskusija imaju za cilj da inspirišu i motivišu novinare da više izvještavaju o životnoj sredini, klimatskim promjenama i održivoj energiji, te da ovaj događaj predstavlja mali korak u postizanju kvalitetnijeg izvještavanja o tim temama, na lokalnom i regionalnom nivou.

Panelisti su, kako piše BIRN, istakli značaj međusobne saradnje novinara i stručne zajednice i naglasili važnost rješavanja izazova, prihvatanja različitih perspektiva, praćenja evolucije energetskog izvještavanja, njegovanja saradnje između stručnjaka i novinara i aktivnog uključivanja publike kroz informativne diskusije kako bi se potaknulo učinkovito djelovanje prema održivoj budućnosti.

Izvor: BIRN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.