BIRN dodijelio grantove za istraživanje arhiva ratnih zločina

BIRN dodijelio grantove za istraživanje arhiva ratnih zločina

BIRN dodijelio grantove za istraživanje arhiva ratnih zločina

Foto: UN

BIRN je dodijelio dvadeset grantova novinarima, historičarima, umjetnicima i aktivistima za projekte koji istražuju arhive Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i domaćih sudova u zemljama bivše Jugoslavije koji se bave slučajevima ratnih zločina.

 „Ogromna arhiva Haškog tribunala i drugih međunarodnih i lokalnih sudova u bivšoj Jugoslaviji prilika je za sve nas - novinare, umjetnike, historičare i civilno društvo uopšte - da gledamo dalje od sudskih zapisa kako bi pokušali otkriti, izložiti i dokumentirati zločine i objasniti složenost ratova devedesetih “, rekla je Marija Ristić, regionalna direktorica BIRN-a.

"Ovo je jedinstvena inicijativa koja okuplja različite profesije s istim ciljem - povećati raspravu o našoj prošlosti, ali i priznati patnje drugih u vremenu u kojem raste revizionizam i poricanje", dodala je.

Projekti će uključivati webstranice, novinarske tekstove, audio projekte, fotografije, crteže i smjernice za obrazovanje. U projektima će se istražiti pitanja poput seksualnog nasilja, zakona o amnestiji, ekonomskih zločina, kao i uloge muzike, medija, elita i paravojnih snaga tokom raspada Jugoslavije.

Dobitnici granta su: Barbara Matejčić, Biljana Volchevska,  Braden Bjella,  Edin Omerčić, Ejup Gojnovci, Elma Demir, Emir Suljagić,  Iva Vukušić, Ivana Radović, Jorie Horsthuis i Martino Lombezzi, Nikolaos Kostopoulos, Paul Lowe, Stacy Sullivan, Tom Barlow Brown, Tvrtko Pater, Velma Šarić i Mirko Pincelli, Vladimir Miladinović, Vladimir Petrović.

Izvor: BIRN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.