BHRT i FTV potpisali ugovor sa Elektoprivredom BiH o nastavku naplate RTV takse

BHRT i FTV potpisali ugovor sa Elektoprivredom BiH o nastavku naplate RTV takse

BHRT i FTV potpisali ugovor sa Elektoprivredom BiH o nastavku naplate RTV takse

Naplata RTV takse će se vršiti putem računa za električnu energiju Elektroprivrede BiH.

foto: BHRT/Tatjana Rokvić

Predstavnici menadžmenta Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) i Radiotelevizije Federacije BiH (FTV) potpisali su sa predstavnicima Elektroprivrede BiH ugovor o nastavku naplate RTV takse, javio je BHRT. 

Ugovorom je definisano da se do uspostave novog načina finansiranja Javnog RTV sistema, a najkasnije do 31.12. 2024. godine, naplata RTV takse vrši putem računa za električnu energiju koji izdaje JP Elektroprivreda BiH.

Ugovor o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse potpisali su vršioci dužnosti generalnog i izvršnog direktora Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić i Nevad Ikanović, te generalni direktori BHRT-a i FTV-a, Belmin Karamehmedović i Džemal Šabić. Ugovor stupa na snagu sutra, 1.  marta.

Mjesečni iznos RTV takse je 7,50 KM i ne predstavlja prihod JP EPBiH.

O ugovoru o nastavku naplate RTV takse izvijestio je i ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto. Kako je napisao u objavi na Facebooku, drago mu je da je “razum prevladao između BHRT i FTV i da će nakon današnjeg potpisivanja ugovora Elektroprivreda BiH nastaviti prikupljanje pretplate za javni servis”. 

“Isporučili smo podršku javnom servisu sa Vijeća ministara, obezbijedili smo prikupljanje pretplate unutar FBiH, i sada idemo raditi na novom zakonu koji će osigurati dugoročno održiv javni servis u cijeloj zemlji, baš kao što je praksa u ostatku Evrope”, naveo je Forto.

BHRT podsjeća da je potpisivanje ugovora uslijedilo nakon jučerašnjeg sastanka direktora BHRT-a i FTV-a, na kojem su dogovorili da se EP BiH uputi prijedlog ugovora o nastavku naplate RTV takse, dok će se o raspodjeli prikupljenih sredstava intenzivno pregovarati kako bi se pronašlo zajedničko rješenje.

Prethodno su predstavnici uprave oba javna servisa održali sastanak u zgradi Elektroprivrede BiH, na prijedlog tog preduzeća, na kojem nisu uspjeli pronaći rješenje.

Ugovor o naplati RTV takse na području Federacije BiH istekao je 31. decembra prošle godine. BHRT i FTV do danas nisu uspjeli da dogovore način naplate za naredni period. Dok RTV FBiH traži da se RTV taksa naplaćuje kao i ranije, na način da taj javni emiter prikuplja sredstva, BHRT ostaje pri stavu da se sredstva uplaćuju na račun Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, javio je BHRT.

Izvor: BHRT

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.