BHRT i FTV potpisali sporazum o saradnji

BHRT i FTV potpisali sporazum o saradnji

BHRT i FTV potpisali sporazum o saradnji

Nakon potpisivanja sporazuma radnicima će biti isplaćena plata.
 
foto: Nejra Hasečić / Mediacentar Sarajevo
 
Generalni direktori Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) i Radiotelevizije Federacije BiH (FTV) Belmin Karamehmedović i Džemal Šabić potpisali su juče sporazum o poslovnoj saradnji, uz posredovanje državnog Ministarstva komunikacija i transporta, javio je BHRT.
 
Iz Upravnog odbora BHRT-a su istakli da ovaj sporazum predstavlja korak u rješavanju nikada teže situacije u kojoj se našao BHRT.
 
“Nakon agonije i neizvjesnosti za ovu medijsku kuću i radnike koja je trajala pola godine, sredstva prikupljena na računu Elektroprivrede BiH od RTV takse bit će raspoređena idućih dana”, naveli su.
 
Upravni odbor BHRT-a je saopštio da će nakon potpisivanja ovog sporazuma i doznačavanja novca na račun BHRT-a radnicima biti isplaćena plata, a dogovoreni su i budući, međusobni odnosi i obaveze između BHRT-a i FTV-a.
 
Osim sporazuma o saradnji, generalni direktori BHRT-a i FTV-a potpisali su i aneks ugovora s Elektroprivredom BiH o prikupljanju RTV takse.
 
“BHRT zahvaljuje ministru prometa i veza BiH Edinu Forti na posredovanju i traženju rješenja, kao i svim drugim akterima koji su do sada bili podrška BHRT-u”, dodali su iz Upravnog odbora BHRT-a.
 
FTV je u saopštenju istakao da je potpisivanjem sporazuma o poslovnoj saradnji okončana petomjesečna agonija radnika, a u saradnju s Ministarstvom prometa i komunikacija BiH konačno se, kako je navedeno, ova dva javna emitera sa sjedištem u Sarajevu mogu posvetiti razvoju i stabilizaciji poslovanja.
 
Delegacija Evropske unije u BiH je pozdravila dogovor između menadžmenta BHRT-a i FTV-a, uz posredovanje Ministarstva komunikacija i prometa BiH, koji, kako je navedeno, omogućava finansiranje za hitne potrebe oba emitera.
 
“Sada se moraju poduzeti radnje kako bi se osigurala dugoročna održivost javnog emitovanja u BiH, također u skladu sa prioritetima na putu ka EU”, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.
 
Samostalni sindikat radnika BHRT-a je u utorak u zgradi RTV doma održao protest upozorenja zbog loše finansijske situacije. Na protestu je rečeno da uposlenici BHRT-a 50 dana nisu dobili platu. Također, istaknuto je i da se već godinama radnicima BHRT-a ne uplaćuju porezi, radnici često ostaju bez zdravstvenog osiguranja, a penzioneri zbog dugovanja, neisplaćenih doprinosa i neuvezivanja radnog staža ne mogu dobiti svoju prvu penziju.
 
Izvor: BHRT, FTV, X

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.