BH novinari: Povući listu kadidata za Vijeće RAK-a

BH novinari: Povući listu kadidata za Vijeće RAK-a

Upravni odbor Udruženja BH novinari, uputio je javni protest Vijeću ministara Bosne i Hercegovine zbog definisanja liste od sedam kandidata za Vijeće regulatorne agencije za komunikacije.

Kako se navodi u saopćenju BH novinara, lista predloženih kandidata definisana je mimo zakonskih odredbi o ravnomjernoj spolnoj zastupljenosti i potrebnom profesionalnom iskustvu u oblasti elektronskih medija ili telekomunikacija, ključnim oblastima iz nadležnosti regulatora.

"Sa žaljenjem konstatujemo kako se Vijeće ministara BiH, prilikom razmatranja šire liste kandidata predloženih od strane as hoc Komisije, rukovodilo samo kriterijima ravnomjerne nacionalne zastupljenosti i političke podobnosti, potpuno zanemarujući član 39. Zakona o komunikacijama po kojem članovi Vijeća RAK –a moraju imati najmanje pet godina radnog iskustva iz djelokruga rada Agencije (oblast elektronskih medija i telekomunikacija), te kršeći odredbe o ravnopravnoj zastupljenosti oba spola u organima Agencije, što je regulirano članovima 36. i 39. ovog zakona. Veliku zabrinutost izaziva i činjenica da su među predloženim kandidatima osobe koje su rukovodile stranačkim institucijama ili su bili promotori i medijske poluge zastupanja političkih ciljeva vladajućih stranaka", navodi se između ostalog kao jedan od povoda za javni protest.

Uz razumijevanje namjere Vijeća ministara da nakon šest godina zakašnjenja konačno riješi pitanje (ne)legalnih mandata članova Vijeća RAK-a i direktora Agencije, kao i da zaustavi više nego jasna politička, nacionalna i medijska uplitanja u rad Agencije,  iz Upravnog odbora navode kako je ipak potpuno nedopustivo da Vijeće zbog riješavanja postojećih problema, direktno krši odredbe Zakona o komunikacijama, a kriterije stručnosti i spolne ravnopravnosti podređuje trenutnim političkim interesima. 

 Iz  BH novinara izražavaju nadu da će se rad Agencije vratiti na polje profesionalnih kriterija i evropskih standarda regulacije tržišta elektronskih medija i telekomunikacija i zbog toga pozivaju Vijeće ministara da:"Povuče prijedlog iz parlamentarne procedure i u najskorije vrijeme pristupi ponovnom izboru kandidata za Vijeće RAK –a, poštujući zakonske odredbe o stučnosti i potrebnom radnom iskustvu, ravnopravnosti spolova i politčkoj nezavisnosti predloženih osoba", 

Izvor: BH Novinari, Vijeće ministara