BH Novinari: Poštivanje autorskih prava novinara

BH Novinari: Poštivanje autorskih prava novinara

Povodom Međunarodnog dana autorskih prava, Udruženje/udruga BH novinari poziva vlasnike medija, emitere i izdavače u Bosni i Hercegovini da poštuju autorska prava novinara.

„Novinari imaju ekonomska i moralna prava na zaštitu svoga novinarskog djela. To znači da novinari trebaju biti prepoznati i kao autori novinaskog djela - novinskog teksta, radio i tv sadržaja ili članka u online i internet medijima. Integritet novinarskog djela mora biti zaštićen, a novinari trebaju dobijati primjerena novčana sredstva svaki put kada se njihovo djelo koristi“, poručili su iz Udruge BH novinari u okviru globalne kampanje o zaštiti autorskih prava novinara.

Kampanju su pokrenuli Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EJF) sa ciljem identificiranja novinarskih prava kao autorskih prava i njihovu kvalitetniju zakonsku zaštitu, kao i osiguranje pravednog plaćanja novinarima čija se autorska djela koriste u okviru različitih medija ili izdanja jednog vlasnika, odnos izdavača, ili u drugim medijima.

BH novinari su pozvali novinare iz cijele BiH da se priključe ovoj kampanji, da dignu svoj glas protiv potpisivanja nepravednih ugovora i zagovaraju pravedno plaćanje novinarskog autorskog rada.

Izvor: BH Novinari