BH novinari: Neprimjeren bijes Konakovića prema novinarki Hayat TV

BH novinari: Neprimjeren bijes Konakovića prema novinarki Hayat TV

BH novinari: Neprimjeren bijes Konakovića prema novinarki Hayat TV

Pozvali nositelje političkih funkcija da prestanu sa verbalnim napadima.

Foto: Konaković/FB

Upravni odbor Udruženja BH novinari smatra neprimjerenom komunikaciju Nermina Nikšića, predsjednika SDP BiH, i Elemedina Konakovića, predsjednika NIP-a, sa novinarima na press konferenciji održanoj jučer u Sarajevu. U saopštenju za javnost su podsjetili Konakovića i Nikšića da je press konferencija javni događaj i prilika da političari odgovore na legitimna novinarska pitanja od javnog značaja, a da pri tom ne koriste uvredljiv, ponižavajući i agresivan rječnik.   

Naveli su da je posebno neprihvatljiv način komuniciranja Elmedina Konakovića sa Dženetom Sarić-Kozić, novinarkom Hayat TV. Dodali su da Konaković ne samo da nije odgovorio na postavljeno pitanje, već je iznio salvu optužbi na račun TV kuće u kojoj novinarka radi, te ponovo podsjetio na vlastiti patriotizam i sudjelovanje u nedavnom ratu u redovima Armije BiH, kao i „žrtvu“ koju je podnio za dobrobit Bosne i Hercegovine (BiH).

“Zabrinjavajuća je činjenica da Konaković sve češće demostrira bijes prema novinarima, a naročito novinarkama, i to svaki put kada mu se postavi pitanje na koje ne želi odgovoriti!?  Kao  predsjednik NIP-a i ministar vanjskih poslova BiH, Konaković kontinuirano i na neprimjeren način proziva novinare/ke na društvenim mrežama i u medijima, pri čemu politički bahato pokreće hajku protiv određenih medija  hvaleći se javno kako 'nema namjeru pisati demanti' ili koristiti druga zakonska i legitima sredstva reagiranja na medijske sadržaje, iako je to normalna praksa u svim demokratskim državama”, napisali su u saopštenju.

Upravni odbor BH novinara također je podsjetio sve političare u BiH, naročito one koji obnašaju javne i/ili državne funkcije, kako bh.građani i cjelokupna javnost imaju pravo znati za sve političke dogovore, uključujući i ovaj sa posljednjeg sastanaka u Istočnom Sarajevu, nakon kojeg su usvojena tri zakona iz takozvane „Reformske agende“ i imenovan ministar finansija BiH.  

Pozvali su sve nositelje političkih funkcija u BiH, a naročito koalicione partnere „Trojke“ da prestanu sa prozivanjima, etiketiranjima i verbalnim napadima na novinare i medije. Naveli su da takva vrsta ponašanja predstavlja otvoreni politički pritisak na medije i ograničavanje slobode izražavanja novinara, koji nisu u skladu sa demokratskim principima i vrijednostima, niti su kompaktibilni  ''Reformskoj agendi'' na koju su se jučer, kako stoji u saopštenju, pozvali Nikšić i Konaković dok su verbalno napadali novinare i novinarke na press konferenciji.

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.