BH Novinari: Medijske slobode, profesionalizam i izazovi

BH Novinari: Medijske slobode, profesionalizam i izazovi

"Glavni saveznici medija bi trebali biti građani", "Nedostatak popularnosti novinarstva u BiH je alarmantan", "Previše je sličnog u medijima", neki su od zaključaka ekspertske diskusije praćene prezentacijom izvještaja o slobodi medija u BiH.

Istraživanje javnog mišljenja o medijskim slobodama u BiH, kvalitetu novinarstva i trendovima u medijskoj zajednici predstavljeno je 8.5.2013. godine u Mediacentru Sarajevo. Istraživanje je sprovedeno od strane Udruženja/udruge BH novinari uz podršku Fondacije Friedrich Ebert. Rad na istraživanju traje još od 2009. godine a jedan od ciljeva istraživanje jeste, kako ističe Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari, da pogledaju stanje medija sa druge strane.  

Judith Illerhues, direktorica Fondacije, Ured za BiH, osvrnula se na pitanje slobode medija, navodeći kako sama sloboda medija u velikoj mjeri zavisi od slobode novinara. "Kada govorimo o odbrani slobode medija, mi istovremeno govorimo o odbrani kako prava novinara tako i njihovih sloboda. Ova sloboda je u nužnoj opasnosti iz više različitih razloga, novinarstvo je izloženo ekonomskom pritisku, ono je pod političkim pritiskom i što je još gore ono je pod pritiskom javnosti, i nedostaje mu popularnosti. Sve više i više grupa u društvu počinju da osuđuju novinarstvo. Čak i u Njemačkoj, nepopularnost unutar društva same novinarske profesije je u porastu, ali nedostatak popularnosti novinarstva u BiH je alarmantan", ističe Illerhues. 

Istraživanje javnog mišljenja o medijskim slobodama u BiH, kvaliteti novinarstva i trendovima u medijskoj zajednici

Reprezentativni uzorak od 500 osoba uključenih u istraživanje pokazao je da je televizija i dalje najdominantniji medij, dok svaki četvrti ispitanik ističe da se najkvalitetnije informira putem interneta. Istraživanje je pokazalo da su mediji i dalje institucija kojoj se najviše vjeruje u Bosni i Hercegovini, slijede vjerske zajednice i nevladin sektor, a najveći dio ispitanika smatra da je sloboda medija, kako u u FBiH, tako i u RS-u, malo ili nikako prisutna. Top četiri teme za koje ispitanici smatraju da bi ih bh. novinari trebali više obrađivati su: socijalne teme, ekonomske teme, one koje se tiču svakodnevnog života građana te kriminal i korupcija (ta tema je nešto naglašenija u RS-u)

Podatak koji najviše zabrinjava jeste da jedan od pet ljudi vjeruju da je opravdano nasilje nad novinarima. Iako većina ispitanika smatra da su napadi na novinare neprihvatljiv način djelovanja, ipak, svaki peti ispitanik opravdava ovakve postupke. Zanimljivo je da broj onih koji nalaze opravdanje za takve postupke blago raste u odnosu na 2012. godinu.

Lejla Turčilo, profesorica sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i jedan od komentatora rezultata istraživanja ističe da je vrlo važno početi od slabljenja veze između medija i javnosti, odnosno od slabljenja povjerenja javnosti u medije. "Koliko god mi ovdje imali pokazatelja da su mediji institucija kojoj se najviše vjeruje, nekako mi se čini da to imamo zahvaliti tome da pada povjerenje u druge institucije koje su predložene na ovoj listi", navodi Turčilo. 

Uz komentatore izvještaja, profesoricu Turčilo i Zvonimira Jukića, direktora programa FTV, diskusiji i prezentaciji prisustvovali su novinari i novinski eksperti iz cijele BiH, dok je cijeli događaj moderirao bosanskohercegovački novinar Eldin Hadžović. 

Istraživanje o slobodi medija možete pronaći na zvaničnoj stranici Udruženja/udruge BH novinari