Bh novinari: Javni protest Mustafi Ceriću

Bh novinari: Javni protest Mustafi Ceriću

Bh novinari: Javni protest Mustafi Ceriću

Cerić novinara Faktora nazvao agentom KOS-a.

foto: Twitter

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest Mustafi Ceriću, bivšem reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zbog, kako navode, neprimjerenog verbalnog napada i etiketiranja Nedima Pobrića, novinara portala Faktor.

Kako se navodi u javnom protestu, Cerić je u kolumni portala Pressmedia pisao o rezultatima izbora u Crnoj Gori i novinara Pobrića prozvao „agentom KOS –a“, iskazujući na taj način nezadovoljstvo načinom izvještavanja Pobrića i drugih novinara Faktora o crnogorskim parlamentarnim izborima, te mogućim uticajem tih izbora na situaciju u BiH.

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije osuđuje ovaj postupak, smatra ga direktnim ugrožavanjem sigurnosti novinara Pobrića, kao i nedopuštenom zloupotrebom slobode izražavanja radi profesionalne diskreditacije Pobrića i novinara Faktora. Upravni odbor BH novinara ''podsjeća Cerića i uredništvo portala Pressmedia kako sloboda izražavanja i pluralizam mišljenja podrazumijevanju vođenje argumentovane debate o temama od javnog značaja, i to u duhu tolerancije, uvažavanja drugačijih stavova, kao i poštivanja profesionalnog i ljudskog dostojanstva''.

Upravni odbor Udruženja BH novinari poziva uredništvo portala Pressmedia da sa puno više uredničke odgovornosti i drugih postulata novinarske etike objavljuju komentare svojih kolumnista, te spriječe korištenje medijskog prostora za ad hominem uvrede novinara drugih medija, uključujući i izlaganje njihovih života opasnostima.    

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.