Kako napraviti scenario za dokumentarac

Kako napraviti scenario za dokumentarac

U saradnji sa Javnim radio-televizijskim trustom Indije (Public Service Broadcasting Trust of India), UNESCO je objavio modul za obuku pod nazivom “Kako napisati scenario za dokumentarni film”. Ovaj modul je alat za samostalnu upotrebu koji pruža osnovna znanja za potencijalne autore sadržaja.

Alat, koji je pripremila Trisha Das, analizira dve faze pisanja dokumentarnog scenarija, scenarij pre snimanja ili u toku snimanja i scenarij nakon snimanja i pruža osnovna znanja i korisne savete za početnike u oblasti pravljenja dokumentaraca.

Dobro napisan filmski ili scenario za dokumentarac je instrument kojim se po želji mogu stvarati emocije ili omogućiti razumevanje stvarnosti, kaže autorka ovog vodiča Trisha Das. Zbog toga je to najkritičniji aspekt u procesu pravljenja filma, smatra ona, a često i najpotcenjeniji aspekt dokumentarnog procesa.

Kroz ovu seriju modula za obuku, UNESCO i njegov partner, Javni radio-televizijski trust Indije, nameravaju da podrže lokalne komunikacijske procese podsticanjem, kako se kaže na sajtu UNESCO-a, demokratizacije u stvaranju sadržaja i pružanjem materijala za samostalnu obuku, koji se lako koriste i koji se mogu jeftino distribuirati potencijalnim autorima sadržaja.

Online verzija monografije je dostupna ovdje.

Ostali materijali koji su dostupni u ovoj seriji su: Osnove video obuke prvi deo: Modul o kameri, modul o zvuku i modul o montaži (dostupni formati: DVD, Pal, višezonski), sastoji se iz tri modula i traje 79 minuta; Osnove video obuke drugi deo: Dokumentovanje stvarnosti (dostupni formati: DVD, Pal, višezonski), traje 30 minuta.

Osnove video obuke se mogu pregledati i na UNESCO-voj adresi http://creativecontent.unesco.org.

Izvor: http://portal.unesco.org/ci/en