“WHO priručnik za novinare: pandemija gripe”

Publikacija

“WHO priručnik za novinare: pandemija gripe”

Novi priručnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ima zadatak pomoći novinarima da demistificiraju znanost koja stoji iza ptičije gripe, kao i drugih epidemija gripe. Publikacija “WHO priručnik za novinare: pandemija gripe” sadrži najnovije informacije o ptičijoj gripi i besplatna je i dostupna online na adresi http://www.who.int/csr/don

Megge Miller, znanstvenica WHO u Kambodži, u izjavi za Phnom Penh Post objasnila je da je njihova namjera bila da pomognu novinarima u razumijevanju terminologije koja se koristi u vezi sa gripom, tako da mogu biti precizni u svojim navodima i izbjeći uzrokovanje panike. Očekuje se da ovaj vodič također pomogne standardiziranju jezika novinara koji izvještavaju o epidemijama gripe širom svijeta.

Priručnik objašnjava osnovne stvari u vezi sa gripom i u njemu mogu se pronaći:

- Osnovne informacije o gripi

- Ptičija gripa i pandemijska gripa – po čemu se razlikuju?

- Pandemijske gripe u 20. stoljeću - činjenice

- Šta je to što ne znamo

- Antiviralni lijekovi i vakcine – kakav će biti njihov efekat?

- WHO – faze pandemije – šta znače faze pandemije?

- Priprema: Spremnost za pandemiju gripe, odnosno šta lokalna zajednica može učiniti da se pripremi za pandemiju.

Za novinare koji su već upoznati sa ptičijom i pandemijskom gripom, priručnik predstavlja neophodno sredstvo za provjeru činjenica. Za one koji su novi u ovoj oblasti, publikacija je početno uputstvo za pandemiju koja će im pomoći da svoje izvještavanje na ovu temu smjeste u pravi kontekst, kao i izvor bitnih činjenica i cifara. Kako se situacija vezano za ptičiju gripu mijenja, tako će se mijenjati i redovito ažurirati i ovaj priručnik.

Publikaciju "WHO priručnik za novinare: pandemija gripe" – možete pronaći u WHO medija centru na adresi http://www.who.int/mediacentre/en/ i http://www.who.int/csr/don.

Za dodatne informacije o ptičijoj i pandemijskoj gripi, možete posjetiti http://www.who.int/csr/disease
Izvor: http://www.wpro.who.inthttp://www.ijnet.org/FE_Article