Izvor informacija o zločinima oko Prijedora

Organizacija

Izvor informacija o zločinima oko Prijedora

Udruženje Prijedorčanki 'Izvor' nevladina je organizacija sa sjedištem u Prijedoru koja već dvanaest godina radi na prikupljanju informacija i dokumentiranju činjenica o nestalim i ubijenim stanovnicima tog kraja, ostvarivanju prava porodica nestalih i ubijenih te podršci svjedocima u procesima za ratne zločine.

Rezultat dugodišnjih napora su baza podataka i dva izdanja knjige 'Ni krivi, ni dužni' u kojima je evidentirano 3227 nestalih osoba općine Prijedor. Aktivisti organizacije pomogli su u otkrivanju desetina masovnih i pojedinačnih grobnica, a baza podataka 'Izvora' prva je detaljna baza o nestalim osobama jedne općine u BiH, nastala na osnovu prijava članova obitelji i/ili prijatelja odnosno poznanika.

Dopuna baze stalna je aktivnost organizacije, a provodi se u suradnji s Međunarodnom komisijom za nestale (ICMP), Međunarodnim crvenim križem, matičnim uredom u općini Prijedor i policijskim upravama u Sanskom Mostu i Prijedoru. Bazu podataka koristile su brojne međunarodne i domaće institucije i organizacije, uključujući Tribunal u Haagu.

Veliki dio aktivnosti 'Izvora' predstavlja podrška pravosuđu i svjedocima u procesima za ratne zločine. 'Izvor' je tako jedan od nositelja projekta uspostave Mreže podrške Sudu koji je 2005. godine osmišljen u Uredu registrara Suda BiH. U sklopu tog projekta 'Izvor' 'pokriva' općine Ključ i Sanski Most u Federaciji, te Prijedor, Novi, Dubicu, Gradišku i Kostajnicu u Republici Srpskoj gdje prikuplja informacije i pomaže u pristupu svjedocima.

U suradnji s OSCE-om već dvije godine 'Izvor' provodi projekt podrške pravosuđu i svjedocima na okružnom i kantonalnom nivou, a blisko surađuje i s Tužiteljstvima u Bihaću i Banja Luci. Svakodnevno olakšava komunikaciju Tužiteljstava sa potencijalnim svjedocima i omogućava pristup dodatnim podacima.

Projekti za cilj imaju prijenos informacija te uključivanje civilnog društva u Bosni i Hercegovini, a pogotovo oko Prijedora, u procesurianje optuženika za ratne zločine. 'Izvor' je podršku osiguravao i kroz prijevoz svjedoka na sud ili osiguravanje stručne psihološke pomoći osobama koje svjedoče.

'Izvor' se, kako naglašavaju u organizaciji, bavi posljedicama ratnih zločina tamo gdje su počinjena neka od najtežih zvjerstava nad civilima. Kao jedan od najvećih izazova koji stoji pred organizacijom aktivisti ističu to što općina Prijedor trenutno ima izuzetno velik broj osumnjičenih za ratne zločine. Za razliku od mnogih drugih mjesta u BiH gdje su također počinjeni zločini, najveći broj zločina u Prijedoru počinili su pripadnici lokalnih vojnih i policijskih snaga.

Još je jedna posebnost ovog kraja velik broj povratnika. Neki od njih, koji su se vratili u mjesta oko Prijedora, i danas susreću one koji su ih tukli i mučili u logorima; a to, ističu u 'Izvoru', predstavlja veliku prepreku pomirenju.

'Izvor' o suočavanju s prošlošću pokušava progovoriti na nivou lokalne zajednice organiziranjem konferencija, okruglih stolova i seminara, i pokretanjem javnih kampanja. Ova organizacija je aktivna i na projektu gradnje memorijala u bivšem logoru Omarska.

Memorijal u Omarskoj sporna je tema za vlasnika, tvrtku Mittal Steel koja koristi zgrade bivšeg rudnika, kao i za općinske političare, porodice nestalih i bivše logoraše. Izvor u toj raspravi sudjeluje u pokušaju da se pronađe rješenje za gradnju spomenika poginulim i nestalim logorašima.

Organizacija 'Izvor' novinarima može pomoći u kontaktiranju potencijalnih sugovornika ili pronalasku dokumenata koji se tiču zločina u okolici Prijedora, kao i u posjeti nekim lokacijama u vezi sa ratnim zločinima.

Kontakt organizacije 'Izvor'

Adresa: Zanatska bb, Prijedor

E-mail: izvorpd@spinter.net

Telefon: (+387) 52 242 590

'Izvor' je osnovan 1996. u Sanskom Mostu gdje je djelovao do 2005, nakon čega se ured seli u Prijedor, gdje radi i danas.

Napisala: Iva Vukušić