Historija u sjeni senzacije

Publikacija

Historija u sjeni senzacije

Publikacija "Historija u sjeni seznacije" donosi presjek i analizu pisanja regionalnih medija u periodu od hapšenja Radovana Karadžića do njegovog izručenja Haškom tribunalu.

Objavljena u saradnji BIRN-a (Balkan Investigative Reporting Network) i Fondacije Konrad Adenauer, publikacija "Historija u sjeni senzacije: regionalni mediji o hapšenju Radovana Karadžića" donosi pregled i analize pisanja medija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova u periodu neposredno nakon hapšenja optuženika za ratne zločine, Radovana Karadžića. U centru monitoringa su bili najtiražniji dnevni i sedmični štampani mediji, a obrađeno je preko 1000 članaka. Sve analize su uradili novinari BIRN-a: Aleksandar Roknić iz Srbije, Neđeljko Rudović iz Crne Gore, Goran Jungvirt iz Hrvatske, Krenar Gashi s Kosova, te Merima Husejnović i Nidžara Ahmetašević iz BiH.

Urednica BIRN Justice Reporta i ujedno urednica ove publikacije, Nidžara Ahmetašević, kaže: “Generalni zaključak publikacije jeste da se u vremenu odmah nakon hapšenja Karadžića pisanje odmiče od suštine priče i okreće senzacionalizmu. Ono što smo vidjeli kroz monitoring jeste da je i dalje u regionu prisutna politička propaganda u medijima... Također se može konstatovati da su mediji, zaokupljeni utrkom za ekskluzivnim vijestima, zaboravili žrtve, pa donekle i pravila profesije”.

B/h/s verziju publikacije, objavljene i na engleskom jeziku, možete pronaći ovdje.

Izvor: BIRN