Mediji i rat

Mediji i rat

2012

U povodu obilježavanja 20. godišnjice od početka rata u BiH, Mediacentar Sarajevo je pokrenuo projekat koji za cilj ima angažirati regionalne medijske analitičare te ugledne autore i novinare u zajedničku  analizu predstavljanja rata u medijima.

Serijom intervjua, autorskih članaka i dosjea istražujemo i analiziramo medijsko predstavljanje sukoba zaraćenih strana u BiH i regionu, medijske sadržaje o ratu u BiH, te  ulogu koju su odigrale međunarodne medijske kuće.
 
U posebnom fokusu je analiza poslijeratne produkcije dokumentarnih i igranih filmova i načina na koji su ratna dešavanja prikazana u filmovima. Drago Hedl, Boro Kontić, Nidžara Ahmetašević, Chris Keulemans, Jolanda Keesom, Henry Peirse, Sanjin Pejković, Remy Ourdan,  samo su neki od autora i sagovornika koji su doprinijeli razvoju sadržaja u okviru ovog projekta.
 
21.9.2012. održana je panel diskusija o prikazu rata u dokumentarnim i igranim filmovima, pod nazivom "Rat, filmovi i kulture sjećanja 1992-2012". Diskusija je okupila filmske radnike, kritičare i ljubitelje filma iz BiH i regiona. Učesnici panela su bili moderator Sanjin Pejković, Nihad Kreševljaković, dokumentarista i umjetnički direktor programa Modul memorije, režiser Namik Kabil i filmski kritičari Mima Simić i Ivan Bjelosavljević.
 
U okviru projekta produciran je i dokumentarni film pod nazivom „Izložba“, autora Bore Kontića. Film je premijerno prikazan na 18. Sarajevo Film Festivalu. 
 
Tekstove objavljene u okviru ovog projekta možete pročitati ovdje.
 
Projekat se implementira uz podršku Open Society Foundation – London, Media program