Priručnik: Istraživačka pretraga interneta

Priručnik: Istraživačka pretraga interneta

Prava istraživačka pretraga interneta za novinare mnogo je više od par ključnih reči ukucanih u Google.

Iako je rasprostranjeno mišljenje da je Google dovoljan za pretragu weba, priručnik pod nazivom “Investigative Online Search”, kojeg je na webu objavio britanski Centar za istraživačko novinarstvo (The Centre for Investigative Journalism), pokazuje da je prava istraživačka pretraga za novinare mnogo više od par ključnih reči ukucanih u Google dajući pregled naprednih tehnika pretrage interneta za istraživačko novinarstvo.

Na samo 20-ak strana ova publikacija, između ostalog, bavi se sledećim temama: personalizovano prikupljanje vesti i RSS, pretraga u realnom vremenu, izvori za uočavanje trendova, pravljenje master-izvora informacija korišćenjem servisa Yahoo Pipes, daje savete i izvore za nalaženje ljudi na internetu i društvenim mrežama, bavi se naprednim operatorima i filterima u pretraživačima, pronalaženjem skrivenih dokumenata, ali i proverom verodostojnosti sajtvoa, online izvora i digitalnih dokumenata. Takođe ćete saznati ko je kreirao bilo koji word dokument i kako doći do sajta koji je pao ili je obrisan. Priručnik se bavi i anonimnim surfovanjem webom, kao i alatima koji pomažu da se primete fotografske prevare. 
 
Autor priručnika, dostupnog na sajtu Centra, je Murray Dick, koji predaje multi-platformsko novinarstvo na Brunel univerzitetu u Londonu i radi kao konsultant medijima za online pretragu, a prethodno je, između ostalog, bio edukator za online pretraživanje na BBC-u.