Wire: Aplikacija za sigurnu komunikaciju

Wire: Aplikacija za sigurnu komunikaciju

Wire: Aplikacija za sigurnu komunikaciju

Besplatna aplikacija Wire nudi niz opcija koje komunikaciju preko mobilnih uređaja čine sigurnijom za novinare.

Foto: Wire/Facebook

Digitalna sigurnost je jedno od najvažnijih pitanja novinarske svakodnevnice danas i postoji niz aplikacija koje novinarima i drugim medijskim radnicima pokušavaju pružiti sigurne kanale komunikacije sa izvorima, prenosa digitalnih dokumenata i suradnje sa kolegama bez ugrožavanja svog ili njihovog identiteta. Jedna od takvih aplikacija je Wire, open source alat koji, između ostalog, nudi potpunu enkripciju poruka, verifikaciju putem otiska prsta i samouništavajuće poruke. Za registraciju je dovoljna e-mail adresa i korisnici koji žele prikriti svoj identitet mogu izabrati alijas koji će se prikazivati umjesto telefonskog broja ili e-maila.

Aplikacija je besplatna za ličnu upotrebu, a novinarski timovi kojima je potreban siguran kanal komunikacije mogu koristiti Wire besplatno prvih 30 dana, nakon čega aplikacija košta pet eura mjesečno po članu tima. Za razliku od drugih sličnih aplikacija, i grupni pozivi su potpuno enkriptirani, kao i dijeljenje ekrana sa sugovornicima. Aplikacija nudi pretragu svog enkriptiranog sadržaja, uključujući dokumente, bilo putem teksta ili slike.

Središte kompanije nalazi se u Švicarskoj, a serveri u Evropskoj uniji, te podliježu pravilima o privatnosti korisničkih podataka EU

Wire je, pored mobilne verzije za iOS i Android, dostupan i u desktop i web verziji i omogućava potpunu sinhronizaciju između uređaja.