Vodič za samoregulaciju online medija - odgovor na izazove digitalne ere

Vodič za samoregulaciju online medija - odgovor na izazove digitalne ere

“Vodič za samoregulaciju online medija” predstavljen je na međunarodnoj konferenciji “Internet 2013 – Oblikovanje politika za unaprijeđenje slobode medija” koju je organizovala Kancelarija OSCE predstavnika za slobodu medija, u Beču, 14. i 15. februara 2013. godine. 

U vodiču su obrađena pitanja samoregulacije medija u digitalnom svijetu poput: "Kako zaštititi slobodu govora u eri interneta, ali istovremeno kroz jačanje odgovornosti medija spriječiti zloupotrebe medijskih sloboda? Da li su novinaraski kodeksi primjenjivi u online okruženju?"On predstavlja trud da se prikaže potreba za etičkim standardima u internet eri, kao i da se ilustruju specifični primjeri samoregulacije u cilju zaštite medija u digitalnoj eri. Takođe su pokrivena pitanja poput etike i digitalnog novinarstva, mehanizama samoregulacije u online svijetu, medijske konvergencije, novih formi novinarstva, adaptacija vjeća za štampu digitalnom dobu. 

Vodič koji je objavila Kancelarija OSCE predstavnika, a u kome je predstavljen i rad Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini, kroz autorski tekst izvršne direktorice Ljiljane Zurovac, nezaobilazan je izvor znanja o funkcionisanju medijske samoregulacije u digitalnom svijetu.

Cijeli vodič možete preuzeti ovdje