Vodič kroz SLAPP tužbe

Vodič kroz SLAPP tužbe

Vodič kroz SLAPP tužbe

U vodiču su objašnjene osnovne karakteristike SLAPP tužbi i kako se zaštititi.

foto: Screenshot / „SLAPP tužbe ukratko“

Vodič Fondacije Slavko Ćuruvija „SLAPP tužbe ukratko“ objašnjava fenomen strateških tužbi protiv učešća javnosti (SLAPP), koje su prepoznate kao novi oblik prijetnji slobodi izražavanja. Vodič sadrži najvažnije informacije o pravnim i drugim karakteristikama ovog mehanizma zastrašivanja medija, pojedinaca i organizacija zbog njihovog rada u javnom interesu.

SLAPP tužbe karakterišu pravno neosnovani i očigledno neutemeljeni zahtjevi i sadržinski elementi koji ukazuju na zloupotrebu prava ili procesnih pravila, a često ih koriste uticajni pojedinci. Oni se mogu odnositi na klevetu, tj. parničke postupke zbog povrede ugleda, postupke za zaštitu ličnih podataka, postupke zaštite prava intelektualne svojine. U pitanju su tužbe koje koriste sudski postupak za druge ciljeve, za zastrašivanje i ućutkivanje medija, a ne za stvarnu procjenu, dokazivanje ili ostvarivanje prava.

Namjera tužioca koji koristi SLAPP nije da mu se usvoji tužbeni zahtjev, već da ograniči, ušutka i spriječi svaku kritiku usmjerenu protiv njega, da zastraši tuženog, ali i sve ostale koji bi mogli javno da istupaju protiv njega, što za posljedicu ima cenzuru i autocenzuru.

Vodič ima za cilj da ukaže na osnovne karakteristike SLAPP-a, kako ga prepoznati i šta uraditi u slučaju da se nađete kao tužena strana u postupku ove vrste.

Autorica vodiča je Ana Zdravković.

Vodič je dostupan na ovom linku.

Izvor: NUNS

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.