Transparency International EU: Novi alat za istraživanje velikih banaka

Transparency International EU: Novi alat za istraživanje velikih banaka

Transparency International EU: Novi alat za istraživanje velikih banaka

Globalne aktivnosti i ključni finansijski podaci o oko 20 najvećih evropskih banaka dostupni su i vidljivi kroz novi online internaktivni alat koji je predstavio Transparency International EU.

The Corporate Tax Tracker, nova je interaktivna baza podataka koja prikuplja i vizualizira informacije koje evropske banke objavljuju u svojim javno dostupnim izvještajima po zemljama od 2015. godine.

Alat dozvoljava korisnicima da uporede i analiziraju korporativne aktivnosti i plaćanja u različitim dijelovima poslovanja i daje podatke o obrtu banke, profitu, plaćenim porezima i broju uposlenih.

„Naš alat omogućava građanima uvid u svijet korporativnih poreza i aktivnosti banke i plaćanja na globalnom nivou“, rekao je Ilkka Penttinen iz TI EU.  „Finansijski podaci banaka i korporacija često su teško razumljivi i nepristupačni građanima. Platforma omogućava korisnicima da dobiju jasan pregled gdje njihove nacionalne banke posluju i s kakvim profitom“.

Jedan od ključnih nalaza baze je, naprimjer, da je top 10 najproduktivnijih lokacija za 20 najvećih evropskih banaka: Kajmanski Otoci, Saudijska Arabija, Kurakao, Maldivi, Luksemburg, Irska, Novi Zeland, Kuvajt, Makao i Mauricijus. Baza pokazuje i da od 20 najvećih evropskih banaka, 17 ih posluje u Signapuru, kao i da od osam evropskih banaka koje bilježe višemilionske profite na Kajmanskim Otocima, sedam ih nema tamo zaposlenike.

Platforma je dostupna na www.taxtracker.eu.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.