Safety Net priručnik za izvještavanje iz kriznih situacija

Safety Net Manual for Journalists

Safety Net priručnik za izvještavanje iz kriznih situacija

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) objavila je priručnik za novinare koji izvještavaju iz kriznih i vanrednih situacija (Safety Net Manual: Guidelines for Journalists in Extraordinary or Emergency Situations), s ciljem da novinarima u regionu pomogne pružajući im konkretne primjere i savjete o ponašanju i reagovanju u vanrednim situacijama, kao i neka osnovna pravila za profesionalno i objektivno ponašanje neophodno za posao".

Priručnik navodi iskustva kolega koji su bili izloženi prijetnjama, pritiscima i drugim izazovima, te sadrži definicije, savjete i praktične primjere povezane sa redovnim aktivnostima medijskih radnika i organizacija u vanrednim okolnostima, kao što su izvještavanje iz konfliktnih područja, tokom protesta i društvneih nemira, o prirodnim i drugim katastrofama, te pod unutrašnjim i vanjskim pritiscima, prijetnjama i tužbama. Publikacija pokriva osnovne principe etičkom novinarstva, uključujući korupciju i ispituje izazove koje postavlja korištenje novih tehnologija.

Autori priručnika su Saša Leković, Jorgos Papadakis i Slađana Matejević i uredio Radomir Ličina. 

Engleska verzija priručnika dostupna je za preuzimanje ovdje, a za kraj februara 2015. najavljeno je objavljivanje verzija na još deset jezika.