Vodič za medijsko izvještavanje o ratnom seksualnom i rodno zasnovanom nasilju

Vodič za medijsko izvještavanje o ratnom seksualnom i rodno zasnovanom nasilju
Publikacija

Vodič za medijsko izvještavanje o ratnom seksualnom i rodno zasnovanom nasilju

Vodič sadrži i preporuke za izbjegavanje stereotipa o seksualnom nasilju i silovanju.

foto: MC Redakcija

Nevladina organizacija TRIAL International predstavila je danas publikaciju “Vodič za medijsko izvještavanje o ratnom seksualnom i rodno zasnovanom nasilju” koja je nastala kao rezultat razmjene iskustava novinara iz Bosne i Hercegovine (BiH), koji o ratnim zločinima, uključujući i ratno seksualno nasilje, kao i drugim oblicima rodno zasnovanog nasilja, izvještavaju iz sudnica i izvan njih.

Autori vodiča su novinari Balkanske istraživačke mreže (BIRN) BiH Džana Brkanić i Haris Rovčanin i izvršna direktorica Fondacije „Lara“ i nekadašnja novinarka Radmila Žigić. Vodič sadrži poglavlja o štetnim praksama u medijskom izvještavanju, poput stigmatizacije preživjelih i pitanja koja napadaju kredibilitet žrtve, i o stereotipima o seksualnom nasilju i silovanju. U vodiču su date i smjernice za profesionalno izvještavanje o ratnom seksualnom i rodno zasnovanom nasilju kao i korištenje pravilne terminologije.  

Vodič je namijenjen novinarima koji izvještavaju o ratnim zločinima, seksualnom nasilju i srodnim krivičnim djelima, poput femicida, kao i drugim formama rodno zasnovanog nasilja. Osim toga, vodič je namijenjen i studentima, predstavnicima organizacija civilnog društva, ali i žrtvama kako bi se bolje informisale o tome koji je zadatak medija u izvještavanju o ovim temama.

Izvještavanje o krivičnim djelima ratnog seksualnog i rodno zasnovanog nasilja je, kako se navodi u publikaciji, veoma značajno preživjelima/žrtvama, jer su mediji ti koji nerijetko budu jedina mogućnost da se čuje njihov glas i sazna istina.

Vodič za medijsko izvještavanje o ratnom seksualnom i rodno zasnovanom nasilju dostupan je na ovom linku.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.