Novinarke mijenjaju pristup pričama zbog rizika od napada

Novinarke mijenjaju pristup pričama zbog rizika od napada

Novinarke mijenjaju pristup pričama zbog rizika od napada

Desetine novinarki u intervjuima objašnjavaju sa kakvim se kritikama i online napadima suočavaju zbog toga što su žene.

foto: pixabay

Mnoge novinarke su promijenile način na koji pristupaju pričama kako bi minimizirale navalu negativnih komentara nakon što ih objave, kaže novi izvještaj Centra za medijski angažman koji je nastao na osnovu intervjua sa 75 novinarki iz Njemačke, Indije, Tajvana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Intervjui su imali za cilj da doprinesu boljem razumijevanju načina na koje su novinarke izložene online napadima zbog svog rada. Mnoge ispitanice su rekle kako su primile negativne komentare koji nadilaze samo kritikovanje i da su online napadi često vezani za njihov spol ili seksualnost.

„Seks se koristi da bi nas se zastrašilo. Silovanje se koristi za unošenje straha, prijetnje, i kako bi nas se zaustavilo da radimo svoj posao, ali i na dubljem nivou kako bi nas se zapravo zaustavilo da imamo mišljenje ili i privid nezavisnosti“, rekla je jedna urednica iz Indije. 

„Tu i tamo ću dobiti komentare prosto zbog moje boje kose. Dobijam komentare da sam plavuša i nisam dovoljno inteligentna zbog moje kose“, rekla je jedna producentica iz Velike Britanije. 

Izvještaj naglašava i nedostatak treninga i smjernica iz samih medijskih organizacija o tome kako se suočiti sa online napadima, a mnoge ispitanice su rekle i da nemaju dovoljno podrške od menadžmenta medija u kojem rade.

Cijeli izvještaj na engleskom jeziku dostupan je ovdje.

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.