Nadolazeći tehnološki trendovi u 2019.

Nadolazeći tehnološki trendovi u 2019.

Nadolazeći tehnološki trendovi u 2019.

Future Today Institute objavio je predviđanja tehnoloških trendova koji će uticati na biznis, vladanje i društvo.

U svom 12. izvještaju, FTI je mapirao 315 naprednih tehnoloških rješenja – od umjetne inteligencije do obnovljive energije i putovanja u svemir – koji će ući u svakodnevicu i promijeniti način na koji se odvijaju poslovi, geopolitika i život oko nas. Neki od glavnih nalaza izvještaja su:

Privatnost je mrtva. Na razne načine nas uređaji oko nas prate i mi dajemo podatke o sebi svuda, namjerno i nenamjerno, a oni se prikupljaju, analiziraju i monetiziraju i mi više uglavnom i nemamo očekivanja o potpunoj privatnosti. Kompanije koje se bave iskorištavanjem naših podataka suočavaju se sa izazovima pohranjivanja i zaštite tih podataka.

VSO je novi SEO ili optimizacija glasovnih pretraga je nova optimizacija pretraga podataka. FTI predviđa da će polovina interakcije sa kompjuterima do kraja 2020. biti korištenjem glasa, bilo da govorite glasovnom asistentu, kontrolnoj tabli u automobilu ili mobilnim digitalnim asistentima. Ovo se odnosi i na medije u smislu kreiranja posebno prilagođenih sadržaja za različite uređaje kojima korisnici upravljaju glasovnim komandama.

Devet velikih tehnoloških kompanija koje su nosioci budućnosti umjetne inteligencije su šest američkih i tri kineske. Njih FTI naziva G-MAFIA u SAD-u: Google, Microsoft, Amazon, Facebook, IBM i Apple, i BAT u Kini: Baidu, Alibaba i Tencent. Ove su kompanije odgovorne za istraživanja, pravce, tokove, finansiranje i napredak u ovoj oblasti, a istraživači i laboratorije ovise o njima za podatke, alate i fondove. Ove kompanije podržavaju i start-upe i inžinjere.

Pohrana ličnih podataka ili „Personal Data Records“ predstavljaće pakete naših ličnih podataka i kreiraće ga devet velikih kompanija. Paket ličnih podataka uključivaće sve od e-mailova do zdravstvenih kartona, pravnih dokumenata poput onih o rođenju ili vjenčanju, zaposlenju, obrazovanju, putovanjima ili finansijama, a moći će ga naslijediti i koristiti naprimjer djeca. To je put tranzicije od e-maila, logina na društvene mreže i passworda na PDR. Izvještaj je dostupan ovdje.

Ranije je FTI objavio i predviđanja trendova u novinarstvu i medijima gdje je mapirao 108 trendova, od onih vezano za korištenje umjetne inteligencije u medijima, funkcionisanja botova, oglašavanja, novih formi novinarstva, monetizacije ili digitalnog objavljivanja. Taj izvještaj dostupan je ovdje.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.