InformaCam: Provjera autentičnosti medijskog sadržaja

InformaCam: Provjera autentičnosti medijskog sadržaja

Foto: Blog.Witness

Organizacija za ljudska prava Witness razvija novu aplikaciju pomoću koje će biti moguće provjeriti autentičnost videa, slika i audio materijala snimljenih putem telefona. InformaCam je proizvod zajedničkog projekta Witnessa i The Gaurdian Projecta u vrijednosti 320.00 $, a finasiran od strane Knight Foundation u sklopu Knight News Challenge.

Razvoj smart telefona i drugih uređaja pomoću kojih je moguće snimati video i praviti fotografije, od velike je koristi za organizacije i njihove kampanje, ali jednako tako, donio im je i novi niz problema. Bez obzira da li snimate video na ulicama Sirije, Burme ili Libije, pitanje je isto: Da li je stvarno?

InformaCam radi na principu softwera za kameru, dozvoljavajući korisnicima da proizvode sadržaj koristeći ovu aplikaciju. No, dok korisnik snima material, aplikacija skuplja metapodatke koje će grupisati u fotografiju ili video - uključujući i generiranje ključa za šifriranje koji se temelji na senzoru šuma različitog na svakoj kameri. Alfa verzija aplikacije trenutno je dostupna za Android telefone.

“InformaCam je naš način da odgovorimo na pitanje autentičnosti medijskog sadržaja”, ističe Sam Gregory, program direktor za Witness. Značajna stvar koju korisnici trebaju imati na umu, napominje Gregory, jeste to da ovaj softver neće biti savršeno riješenje. InformaCam bi trebala biti korištena u odnosu na druge informacije, da se stvori mišljenje, sud o njima. “Neće dokazati da je sve istinito ali, imajući na umu raspon medija, možemo korisnicima pomoći kako bi uočili ono što je povjerljivo”.

Izvor: Niemanlab Guardian Project