#Hacked: Igra istraživačkog novinarstva

#Hacked: Igra istraživačkog novinarstva

#Hacked: Igra istraživačkog novinarstva

Interaktivna igra #Hacked - Syria's Electronic Armies Al Jazeere korisnika stavlja u ulogu istraživačkog novinara koji se bori sa hakerima, kompjuterskim virusima i nepouzdanim izvorima.

Fokusirana na izazove digitalne sigurnosti i zloupotreba internetskog prostora s kojima se istraživački novinari svakodnevno susreću, Al Jazeerina igra #Hacked - Syria's Electronic Armies korisnika vodi kroz svijet sajber ratovanja, gdje ima zadatak da za pet dana sastavi izvještaj o tehnikama korištenim za praćenje, pronalaženje i čak mučenje sirijskih aktivista.

"Pridružite nam se, ali budite oprezni: ne vjerujte nikome. Ako vas hakuju, izgubili ste", poručuje uvod u igru, koja je bazirana na stvarnim novinarskim iskustvima i uključuje stvarne profile na društvenim mrežama, te kontakte sa Al Jazeerinim novinarskim timom.

"Ovo je stvarna istraživačka priča, ne samo interaktivna igra. Radi se o priči koja će vam pokazati kako nepažnja na internetu može imati ogromne posljedice", kaže Juliana Ruhfus, jedna od producentica ovog virtualnog iskustva.

U toku igre, korisnik mora stupiti u kontakt i sa aktivistima i sa hakerima, mora napraviti određene izbore, što ga može odvesti do različitih raspleta.

Konflikt u Siriji se, od početka 2011. godine, pored fizičkog, vodi i na virtualnom frontu, a Al Jazeera i druge medijske organizacije bile su metom hakerskih napada Sirijske elektronske armije (SEA), grupe hakera koja se povezuje sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom.

"Mislim da se istraživačko novinarstvo veoma dobro povezuje s formatom igre, raditi na istraživačkoj priči je kao pokušavati riješiti zagonetku. Mi istraživački novinari želimo da znamo kako određene stvari funkcionišu i kako su međusobno povezane, i pretvaranje ovog iskustva u igru istrage funkcioniše veoma dobro", smatra Ruhfus.

Igra je prvobitno kreirana za mobilne uređaje, ali je dostupna i u verziji za desktop računare.