First Draft koalicija za verifikaciju sadržaja

First Draft koalicija za verifikaciju sadržaja

First Draft koalicija za verifikaciju sadržaja

Koalicija First Draft, pokrenuta u junu 2015., grupa je profesionalaca koji se bave društvenim medijima i za cilj ima dati odgovore na pitanja prikupljanja, verifikacije i korištenja korisničkih sadržaja sa društvenih mreža, i to putem treninga i analiza. 

Osnivači Koalicije dolaze iz različitih organizacija i projekata posvećenih podizanju standarda u korištenju sadržaja sa društvenih mreža, poput Bellingcat, Eyewitness Media Hub, Emergent, Meedan, Reported.ly, Storyful i Verification Junkie. Cilj First Drafta je fokusirati se na pitanja etike, verifikacije, autorskih prava i zaštite i poziv na učešće u raspravi o ovim pitanjima otvoren je za cijelu medijsku zajednicu, uključujući studente, predavaće, reportere i urednike.
 
Projekat First Draft podržava Google Lab i trenutno je u toku razvoj web sajta koji će nuditi trening materijale, bazu studija slučajeva, resurse i alate. Do tada Koalicija svoje materijale objavljuje na blogu na platformi Medium, a njihov rad možete pratiti i putem Twitter naloga @FirstDraft