Globalna kampanja za slobodu medija

Globalna kampanja za slobodu medija

Julian Assange, osnivač WikiLeaks-a, još uvijek je u zatvoru, bez obzira na odluku osnovnog suda u Londonu da ga uslovno pusti. Švedska, koja traži njegovu ekstradiciju zbog navodnog silovanja i seksualnog uznemiravanja na tlu ove zemlje, krajem ove sedmice predstavit će Vrhovnom Sudu Velike Britanije svoju žalbu na odluku osnovnog suda da se Assange brani sa slobode. U januaru slijedi saslušanje povodom zahtjeva za ekstradiciju.

Od njegovog hapšenja, udruženja medija, građana, pravnika i cyber-ratnika pokrenula su globalnu kampanju za slobodu medija.

Optužnica . . . koja optužnica?

Dok se američke vlasti muče da identifikuju moguće krivično djelo zbog kojeg bi gonili Assange-a, vlada Assange-ove domovine, Australije, povjerila je ovaj posao federalnoj policiji ove zemlje. Ali australski državni odvjetnik Robert McClelland upozorava da još zadugo neće biti donesena odluka o eventualnim krivičnim prijavama u Australiji. McClelland je rekao reporterima u Kanberi da iako Amerika do sada nije zatražila pomoć, Australija je spremna pomoći američkim istražiteljima ukoliko to bude potrebno. Dodao je da australska vlada ne može nagađati po kojim bi zakonima mogla biti podignuta eventualna optužnica.

Glas urednika

U međuvremenu, urednici i direktori vijesti australskih medijskih organizacija uputili su pismo australskoj premijerki Julia Gillard, tvrdeći da su "jako zabrinuti" povodom reakcije australske vlade na aferu WikiLeaks.

Rekli su da je WikiLeaks- kao i postojeći mediji - nova medijska organizacija koja teži da "objelodani informacije koje bi vlade voljele držati u tajnosti." Istakli su da bi bi eventualna optužnica protiv Assange-a utjecala na sve medije. "Dužnost medija je da odgovorno izvještavaju o takvim informacijama ako ih dobiju," rekli su. "Agresivni pokušaji ukidanja stranice WikiLeaks, prijetnje krivičnim prijavama protiv izdavača službenih tajni i vršenje pritiska na biznise da prestanu obavljati komercijalne transakcije sa WikiLeaks-om, ozbiljne su prijetnje demokratiji, čiji je oslonac slobodna i neustrašiva štampa".

Pročitajte pismo ovdje.

Podrška građana

85,000 Australaca je do sada potpisalo peticiju za objavljivanje reklame za podršku Assange-u u New York Times-u  u vidu otvorenog pisma američkom predsjedniku. Građanskom udruženju GetUp! potrebno je još 5000 potpisa za objavljivanje reklame. Organizatori u pismu citiraju Thomas Jefferson-ovu krilaticu da su "informacije valuta demokratije" i zagovaraju nepristrasnost prema Assange-u i zaštitu slobode štampe.

Pravna podrška

Prije mitinga podrške Assange-u održanih širom svijeta nakon što je uhapšen, 250 pravnika sastalo se u Melburnu, gradu gdje je Assange iznajmljivao kuću prije nekoliko godina.
Peter Gordon, u čijoj je advokatskoj firmi nekada bila zaposlena g-đa Gillard, kritikovao je nju i g-dina McClelland-a zbog tvrdnji da su Assange-ova djela nezakonita. Kasnije je napisao slijedeće u dnevnom listu The Age:

"Ako nam ono što je otkrio WikiLeaks išta govori, to je da niti jedna vlada, bez obzira na političku boju, neće ni nanosekunde oklijevati da pomiješa ideju 'nacionalne sigurnosti' sa idejom  'sigurnosti moje vlastite karijere'. Vrijeme je da se zaista zaštite ljudi koji smjelo istupaju sa bitnim informacijama. Vrijeme je da ovaj proces postane jeftiniji i brži.

Pročitajte cijeli tekst ovdje.

Ofanziva hakera

Nakon što je najveća internetska prodavnica na svijetu, Amazon, prestala prodavati tekstove sa predznakom WikiLeaks-a, a finansijske institucije Mastercard, Visa i PayPal prestale omogućavati donacije stranici WikiLeaks, globalni pokret 'haktivista' napao je ove korporacijske gigante.

Operacija Osveta, udruženje hakera naoružanih softverom dizajniranim da inficira i uništi internet stranice, do sada broji desetine hiljada članova u barem 11 zemalja, prema navodima Guardian-a.

Na internetu se priča da grupa planira napasti Facebook - koji je izbrisao stranicu koju koriste hakeri/simpatizeri WikiLeaks-a - virusom zbog kojeg bi ova društvena mreža privremeno 'pala'.

Poziv u boj

Assange je u utorak poslao slijedeću poruku svijetu preko svoje majke Christine: "Sada znamo da su Visa, Mastercard i PayPal instrumenti američke međunarodne politike. Pozivam cijeli svijet da zaštiti moj rad i moje ljude od njihovih nezakonitih i nemoralnih djela".