Pazi da je slobodno! – Pretraživači sadržaja slobodnog za dalju upotrebu

Pazi da je slobodno! – Pretraživači sadržaja slobodnog za dalju upotrebu

Ako vam treba ilustracija za prezentaciju, video materijal za dokumentarni film, muzički fajl za radijski prilog ili puna verzija nekog teksta ili priručnika, a ne želite tražiti/kupovati licencu ili se upuštati u tumačenje uslova preuzimanja materijala, najbolje rješenje je pretraga slobodnog sadržaja na webu, do kojeg se najlakše dolazi preko pretraživača specijalizovanih za sadržaj pod Creative Commons (CC) licencom.

Na adresi http://creativecommons.org/find/ imate mogućnost pretraživanja sadržaja na webu čija dalja upotreba nije ograničena copyrightom. Tako nalazite tekst, slike, video ili audio sadržaje pod Creative Commons licencama, a njih možete slobodno koristiti bez plaćanja licence ili traženja odobrenja.

Creative Commons (u slobodnom prijevodu: kreativno zajedničko dobro) je jedna od licenci za korištenje sadržaja na webu koja, za razliku od standardnog copyrighta (sva prava pridržana), ima samo neka prava pridržana, što praktično dopušta manje-više slobodnu upotrebu ovako licenciranog sadržaja. NetNovinar se već opširnije bavio temom alternativnih copyright licenci u tekstu Copyleft - alternativne mogućnosti zaštite autorskih prava. Više informacija o vrsti licenci naći ćete i na adresi www.creativecommons.org.

CC licence – više prava, ali i neka ograničenja

Sadržaje pod Creative Commons licencom možete besplatno downloadirati, koristiti i/ili distribuirati, uz određene uvjete koji su uglavnom formalne prirode.

Međutim, važno je znati da kada se kaže da je neki materijal slobodan za upotrebu, to ne znači da je slobodan za bilo kakvu upotrebu jer, kako je već rečeno, Creative Commons licence štite samo neka prava, a kako ih je više, najbolje je koristi termin CC licence, tj. množinu.

Ove vrste licenci mogu se ticati potrebe navođenja autora sadržaja, smijete li ili ne koristiti sadržaj komercijalno ili, između ostalog, smijete li modificirati i re-distribuirati sadržaj, a često se vrste CC licenci i prepliću. Detalje o tome koje uslove morate poštovati u svakom pojedinačnom slučaju možete vidjeti klikom na CC logo koji se nalazi na svakoj stranici s tako licenciranim sadržajem.

Google i Yahoo – adrese za pretragu

Pomenuta stranica na adresi http://creativecommons.org/find/ nije pretraživač sam po sebi, već daje izbor pretrage preko Google-ovog ili Yahoo-ovog pretraživača specijaliziranog za sadržaje pod CC licencama. 

Tako će uglavnom velika razlika u broju dobijenih rezultata po istom upitu zavisiti od veličine baza indeksiranih dokumenta kojima raspolažu Google i Yahoo.

Yahoo-ov pretraživač sadržaja pod CC licencama dostupan je direktno na http://search.yahoo.com/cc, sa svim naprednim opcijama pretrage (Advanced Search) koje omogućavaju strateško kombinovanje ključnih riječi i fraza da biste dobili što validnije rezultate.  

Takođe, ispod prozora za pretragu i na Yahoo-ovom CC pretraživaču i na http://creativecommons.org/find/ postoji i mogućnost ograničavanja pretrage na dva tipa sadržaja pod CC licencama: sadržaj koji je slobodan samo za re-distribuciju, a koji ne dopušta modificiranje, ili sadržaj koji dopušta oboje.

Na www.google.com ovakve slobodne sadržaje možete pretraživati preko stranice za naprednu pretragu (Advanced Search), pod opcijom Usage Rights. Tu birate da li hoćete rezultate koji nisu filtrirani po vrsti licence (drugim rečima, klasična pretraga – svi mogući rezultati sa zadatim ključnim rečima), zatim slobodni za korištenje i razmjenu, te slobodni za korištenje i mijenjanje. Moguće je birati i rezultate koji dozvoljavaju i dalju komercijalnu upotrebu. Obratite pažnju da ova opcija još uvijek nije dostupna na Google-ovima na ovdašnjim jezicima, tj. na www.google.bawww.google.hr, pa morate otići na globalni Google sajt.

Kako rade ti pretraživači?

Ono što pretraživač CC sadržaja razlikuje od klasičnih pretraživača weba je naprosto tehnička mogućnost prepoznavanja vrste copyright licenci. Svaki CC materijal na webu sadrži i takozvanu meta-informaciju koja ga definiše kao CC, a vidljiva je pretraživačima. Pretraživač prepoznaje ovu informaciju, i prezentuje samo sadržaj pod CC licencom, eliminišući sve ostale (tj. neće vam prikazati sadržaje koji su pod punim copyrightom).  

Rezultati koje dobijete izgledaju isto kao rezultati obične Google pretrage, samo što biste u slučaju obične Google pretrage dobili ogroman broj rezultata svakojakog sadržaja na webu, gdje biste za svaki rezultati morali provjeriti da li je slobodan za upotrebu ili ne, dok su svi sadržaji nađeni uz pomoć CC pretraživača slobodni. A samim tim dobijate i daleko manji broj rezultata.

Na primjer, ako u Google ukucate recimo Abu Ghraib dobit ćete preko 8 miliona rezultata, a ako Google pretražite preko http://creativecommons.org/find/ ili ako se ograničinite na CC sadržaje kroz naprednu pretragu na Google.com, dobit ćete oko 91.000 rezultata (u trenutku pisanja teksta) na isti upit, dok Yahoo CC pretraživač na taj upit daje oko 13.700 rezultata (u trenutku pisanja teksta). Kao što smo pomenuli, razlika u broju rezultata dobijenih na isti upit preko Google-a i Yahoo-a zavisi od veličine baza web stranica i dokumenata koje ovi pretraživači stalno prikupljaju.

I još neki korisni alati

Ako koristite Firefox browser, CC pretraživač možete uvijek imati na dohvat ruke jer je njegov prozor za pretragu moguće integrirati u ovaj browser na adresi https://addons.mozilla.org/search-engines.php.

U duhu potrage za slobodnim sadržajem pomenimo još i Archive (www.archive.org), web sajt koji je ogromna baza multimedijskog sadržaja na webu. Pored toga što možete tragati nepreglednom količinom materijala iz prošlosti (koji je pod full copyrightom, kojem je copyright istekao ili je copyrightovan alternativno), naći ćete i i nevjerovatno mnogo veoma aktualnog i kontroverznog (multi)medijskog sadržaja koji nemojte očekivati da uskoro vidite na nekom od mainstream medija.

Više o Creative Commons licenci pročitajte u tekstu Copyleft - alternativne mogućnosti zaštite autorskih prava i na www.creativecommons.org.

Maj 2006.