Izvještaj Freedom on the Net: Borba za online povjerenje

Izvještaj Freedom on the Net: Borba za online povjerenje

Izvještaj Freedom on the Net: Borba za online povjerenje

Pregled stanja slobode na internetu za 2024. godinu u 72 zemlje svijeta.

foto: Freedom House/Izvještaj

Izvještaj Freedom Housea “Borba za povjerenje online” (The Struggle for Trust Online) predstavlja najnoviji pregled o stanju globalnih sloboda na internetu, koje su 14. godinu zaredom u padu. Izvještaj je obuhvatio period od juna 2023. do maja 2024. godine i u njemu se daje analiza slobode na internetu u 72 zemlje svijeta. Jedina zemlja u regiji koja je obuhvaćena analizom je Srbija. 

Izvještaj je pokazao da je zaštita ljudskih prava na internetu za 2024. godinu smanjena u 27 od 72 zemlje obuhvaćene izvještajem, dok je u 18 njih zabilježeno poboljšanje. Također, u izvještaju je dokumentovan način na koji vlade cenzurišu i kontrolišu informacije online, a za analizirane zemlje je dat tabelarni prikaz koji označava u kojim zemljama su slobode na internetu zastupljene, djelimično zastupljene ili u kojima ih nema.

Najlošije stanje po pitanju slobode na internetu je zabilježeno u Mijanmaru i Kini, dok se za Island navodi da je zadržao status najbolje zemlje. Nakon Islanda u Evropi stanje sa slobodom na internetu je najbolje u Estoniji i Nizozemskoj, dok  su Srbija, Mađarska i Turska najlošije rangirane zemlje u Evropi.

U izvještaju se napominje da su u najmanje 43 analizirane zemlje zabilježeni fizički napadi ili ubistva osoba zbog njihovih online aktivnosti. U tri četvrtine analiziranih zemalja ljudi su bili hapšeni zbog izražavanja online, a nekima su izrečene i zatvorske kazne od 10 i više godina.

Budući da se u mnogim zemljama širom svijeta u 2024. održavaju izbori, izvještajem je otkriveno da su se cenzura i manipulativni sadržaji kombinovani u online prostoru kako bi uticali na rezultate izbora.

Izvještaj je pokazao da sve veće prisustvo cenzure i manipulacije u online prostoru zahtijeva veću posvećenost ovoj vrsti slobode na internetu.

Cijeli izvještaj na engleskom jeziku, dostupan je na ovom linku.

Izvor: Freedom House

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.