Reporteri bez granica podigli međunarodnu uzbunu: Kineska novinarka ponovo nestala

Reporteri bez granica podigli međunarodnu uzbunu: Kineska novinarka ponovo nestala

Reporteri bez granica podigli međunarodnu uzbunu: Kineska novinarka ponovo nestala

Zhang Zhan je navodno ponovo odvedena u pritvor

foto: RSF

Kineska novinarka Zhang Zhan, koja je ranije bila u zatvoru četiri godine zbog izvještavanja o epidemiji COVID-a 19, ponovo je nestala i navodno je, iz nejasnih razloga, nedavno odvedena u pritvor u Šangaju, javili su Reporteri bez granica (RSF).

Organizacija je, kako je navela u jučerašnjem saopštenju, uznemirena ovim razvojem događaja i pozvala na hitnu mobilizaciju međunarodne diplomatske zajednice kako bi se osigurala njena sigurnost.

“Ona mora biti puštena i bez odlaganja joj treba dati punu slobodu”, piše RSF.

Nezavisni kineski novinski sajt Weiquanwang otkrio je 1. septembra, navodi RSF, da je novinarka i bivša advokatica Zhang Zhan zadržana u pritvorskom centru Pudong u Šangaju. Novinarku je, kako se navodi, uhapsila policija dok je 28. augusta putovala u svoj rodni grad u provinciji Shaanxi na sjeverozapadu Kine. RSF piše da se od tada nije javljala na telefon niti ažurirala svoje naloge na društvenim mrežama na kojima je nedavno nastavila da objavljuje.

Nije naveden zvaničan razlog za njeno pritvaranje, a u sedmicama prije ovog incidenta Zhang Zhan je, ističe RSF, dijelila vijesti o uznemiravanju drugih aktivista u Kini na društvenim mrežama. 

“Uznemireni smo najnovijim razvojem događaja u nemilosrdnom napadu kineskog režima na Zhang Zhan, kojoj, kako se čini, iz nejasnih razloga, ponovo ne dozvoljavaju da komunicira s drugim ljudima. Nakon što je jedva preživjela četiri godine zatvora i od tada živi pod strogim nadzorom, jasno je da kineske vlasti i dalje namjeravaju nastaviti kažnjavati Zhang Zhan zbog njenog nezavisnog novinarstva”, izjavila je Rebecca Vincent, direktorica kampanja u RSF-u.

Dodala je da hitnije nego ikada međunarodna diplomatska zajednica treba da interveniše u Pekingu kako bi se osigurala sigurnost novinarke i njena puna sloboda bez odlaganja.

Zhang Zhan je, podsjeća RSF, prvobitno uhapšena 14. maja 2020., dok je pokrivala rane faze izbijanja COVID-a 19 u Wuhanu, u centralno-istočnoj Kini. Ona je objavila više od 100 video snimaka na društvenim mrežama prije hapšenja, a sedam mjeseci kasnije ju je sud u Šangaju osudio na četiri godine zatvora pod optužbom da je “izazivala svađe i nevolje”.

RSF piše da su sve vrijeme dok je bila u zatvoru vodili kampanju za njeno oslobađanje i upozoravali na zlostavljanje kojem je bila izložena u zatvoru. Tokom prvih mjeseci pritvora, Zhang Zhan je zamalo preminula nakon što je stupila u štrajk glađu u znak protesta zbog svoje situacije. Zatvorski službenici su je silom hranili kroz nazalnu cijev, a ponekad su je danima ostavljali vezanu lisicama, piše RSF.

U Kini, državi koja najviše na svijetu zatvara novinare i branitelje slobode medija, trenutno je zatvoreno najmanje 120 njih. Na Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2024. Kina se nalazi na 172. mjestu od 180 zemalja. 

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.