Nasilju tokom protesta u Velikoj Britaniji izloženi i novinari

Velika Britanija: Nasilju tokom protesta izloženi i novinari

Nasilju tokom protesta u Velikoj Britaniji izloženi i novinari

Zabilježeni su slučajevi napada i zastrašivanja novinara koji su izvještavali sa protesta u Velikoj Britaniji.

foto: Screenshot YouTube/BBC News

Nacionalna unija novinara (NUJ) u Velikoj Britaniji i Irskoj upozorila je da se nastavlja nasilje nad novinarima koji izvještavaju sa antimigrantskih protesta i kontraprotesta koji su nastali nakon ubistva tri tinejdžerke u gradu Southportu, javlja Međunarodna federacija novinara (IFJ).

Iz ove organizacije navode da su tokom protesta u prvih sedam dana u Velikoj Britaniji novinari napadani, zastrašivani i uništavana im je profesionalna oprema.

IFJ navodi primjere napada te piše da je grupa maskiranih muškaraca 6. augusta oštetila i pokušala nasilno da uđe u autobomil novinara Belfast Telegrapha Kevina Scotta koji je izvještavao sa protesta u sjevernom Belfastu. Osim toga, navodi se da je fotograf novinske agencije koji je anonimno govorio za Guardian, izjavio da ga je tokom praćenja nereda u gradu Boltonu 4. augusta napao nepoznati muškarac koji je bio dio kontraprotesta protiv krajnje desnice. Za vrijeme izvještavanja sa protesta u Sjevernoj Irskoj je 3. augusta napadnuta i freelance novinarka Amanda Ferguson, a napadač ju je nazvao izdajicom, te joj je oteo telefon iz ruke dok je snimala.

Generalna sekretarka NUJ-a Michelle Stanistreet je rekla je potrebno zaštititi sve novinare i medijske radnike, uključujući freelancere, koji izvještavaju sa nasilnih protesta.

“Novinari koji izvještavaju o ovim događajima također su bili izloženi potpuno neprihvatljivom nasilju i zastrašivanju. Policija i poslodavci moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da osiguraju da novinari mogu raditi bezbjedno. Pristup odgovarajućoj opremi i sposobnost rada u paru ili sa drugom rezervnom osobom su najvažniji za freelance i zaposlene novinare”, rekla je.

NUJ je objavio broj za hitne slučajeve za svoje članove koji izvještavaju sa protesta, a iz ovog udruženja su svim novinarima, fotografima i snimateljima koji prate proteste preporučili da se pridržavaju savjeta iz njihovog priručnika o sigurnosti novinara.

Osim NUJ-a, napade na novinare koji izvještavaju sa nasilnih protesta je osudio i IFJ. Zamjenik generalnog sekretara IFJ Tim Dawson naglasio je da je novinarski rad još važniji u vrijeme kada se šire dezinformacije o nekom događaju.

“Oni koji napadaju novinare napadaju demokratiju i potkopavaju svačije pravo da zna. Oni moraju biti zaštićeni, baš kao što bi trebalo da budu i ugrožene zajednice koje su na meti”, rekao je Dawson.

Nemiri širom Velike Britanije, kako se navodi u saopštenju IFJ objavljenom u srijedu, nastali su nakon pojave kampanje dezinformacija da je osumnjičeni za ubistva koja su se desila 29. jula u Southportu "radikalni islamistički migrant". IFJ piše da je prema policijskom izvještaju zbog nemira nastalih na protestima do sada uhapšeno najmanje 428 osoba.

Izvor: IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.