Dodijeljene nagrade za izvještavanje o korupciji

Dodijeljene nagrade za najbolje izvještavanje o korupciji

Dodijeljene nagrade za izvještavanje o korupciji

Najbolje istraživačke priče napisali su Alena Beširević, Ingrid Gercama, Sadeta Bajrović i Amil Dučić.

foto: Žurnal/Facebook

Novinarke Sadeta Bajrović, Alena Beširević i Ingrid Gercama i novinar Amil Dučić dobitnici su ovogodišnje nagrade za najbolje izvještavanje o korupciji koju dodjeljuje Centar za razvoj medija i analize (CRMA), javlja Žurnal.info. Nagrade su im dodijeljene jučer u prostorijama Europe Housea u Sarajevu.

Novinarka Sadeta Bajrović nagradu je dobila za istraživačku priču „DOSSIER VALTERA: Životi djece u rukama neodgovornih institucija“, objavljenu na portalu Valterportal.ba, dok su autorice Alena Beširević i Ingrid Gercama nagrađene za istraživanje objavljeno na portalu Naratorium.ba, pod naslovom “Prevare iz mračne šume: Umjesto mina, “uklonili” 10.000 kubnih metara drveta“.

Bajrović je, kako piše Žurnal, naglasila da je tema na kojoj je radila donekle poznata javnosti, jer su mediji prošle godine objavili žalbe roditelja na neispravne glukometre koje je nabavio Zavod zdravstvenog osiguranja Federacije i podijelio djeci do 18 godina.

„Ja sam obuhvatila period od 2011. godine i pregledala kako su se ranije nabavljali glukometri. Podaci do kojih sam došla su da se i ranije nabavljalo po principu najjeftinije ponude, bez obzira na kvalitet ovih osjetljivih medicinskih sredstava koje koriste djeca. Priča je objavljena početkom maja prošle godine, a negdje već 23. maja, nakon održanog sastanka, premijer Federacije Nermin Nikšić je na svoj zvaničnom Facebook profilu napisao da djeca ne smiju biti taoci birokratije i da će problem biti riješen uskoro. Više od godinu dana poslije, ja bih voljela ovim putem da pitam premijera šta znači to uskoro i šta su radili do sada, jer djeci se i dalje dijele isti glukometri i trakice“, rekla je Bajrović.

Žurnal prenosi da je nagrađena priča objavljena na portalu Naratorium nastala u saradnji sa novinarima iz Nizozemske i Francuske. Novinarka Beširević je rekla da priča govori „o kreativnoj shemi prema kojoj je iz zavidovićke šume izvučeno drvo u vrijednosti od 800.000 maraka, koje je plaćeno nešto više od 70.000“. Za to, kako je istakla, nikad niko nije odgovarao.

Žurnal piše da je ova nagrada po drugi put otišla u ruke novinara Amila Dučića koji je rekao da njegova priča „Afera s digitalizacijom u BiH: U žalbama se spominje falsifikovana dokumentacija!“ govori o tome da u ovoj državi gotovo da i ne postoji pravna sigurnost. Dučić je, kako prenosi Žurnal, rekao da postoji „unaprijed zacrtani tender, visok 25 miliona“ koji su dobile firme koje su“ poprilično kontroverzne“ i da je jedna od njih dospjela na američku crnu listu.

Nagrade za najbolje istraživanje o korupciji, CRMA dodjeljuje već 12 godina s ciljem promovisanja istraživačkog novinarstva u Bosni i Hercegovini i izvanrednih postignuća istraživačkih novinara, ali i poboljšanja vidljivosti kvalitetnog novinarstva.

Na ovogodišnji konkurs je, kako prenosi Žurnal, pristiglo ukupno 59 novinarskih radova koji su objavljeni u periodu od 1. maja 2023. godine do 30. aprila 2024. godine u nekom od bosanskohercegovačkih medija. Članovi žirija bili su novinari online magazina Žurnal koji su izabrali najbolje istraživačke medijske sadržaje o korupciji.

Osim nagrada, dodijeljene su i posebne zahvalnice koje su dobili izvršni urednik Žurnala Amarildo Gutić, te karikaturista Đoko Ninković, čije karikature Žurnal objavljuje svake nedjelje.

Centar za razvoj medija i analize je bosanskohercegovačka nevladina organizacija osnovana u Sarajevu 2009. godine. Njen prvi projekat bio je Online magazin Žurnal koji je posvećen izvještavanju o korupciji, a koji ove godine proslavlja svoj 15. rođendan.

Prije dodjele nagrada, povodom godišnjice Žurnala, prikazan je i film “15 godina u 15 minuta”, ali i izložba na kojoj su predstavljene fotografije Žurnalovog fotografa Adija Kebe i karikature Đoke Ninkovića.

Izvor: Žurnal.info

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.