Četiri «noge» teksta

Četiri «noge» teksta

Ovo je uputstvo za početničku novinarsku radionicu, koje stavlja akcenat na temeljno usvajanje osnovnih metodoloških oslonaca rada na klasičnom novinskom tekstu: istraživanje, posmatranje, intervjuisanje i dokumentacija. Četiri edukativna koraka ka ispravnom početku karijere.

Za novinare bez iskustva (radili smo sa grupama od šest mladih novinara).

1. Sesija pričanja: rasprava sa grupom, «četiri noge» priče – istraživanje, posmatranje, intervjuisanje, dokumentacija. Ovo se može uraditi u jednoj sesiji od sat vremena ili četiri sesije od po 20 minuta. Bolje funkcioniše kad imate stvarne primjere kako su četiri noge funkcionisale u određenim tekstovima, ili kako je nedostatak jedne noge prouzrokovao da tekst «šepa».

2. Analiza konkretnih primera: odaberite i napravite šest kopija (ili onoliko koliko imate novinara) odličnih tekstova (referentnih, ekskluzivnih, relevantnih, nagrađenih tekstova). Tražite od njih da ih sve pročitaju i traže znakove «četiri noge» (i «rupa», gdje informacija nedostaje). Ovo je vrsta «domaće zadaće», da počnu ramišljati od čega je napravljen dobar tekst. Dajemo im sedmicu vremena, ali svaka će novinska redakcija imati svoj tempo. Nema potrebe da se raspravljaju ili «ispravljaju» njihovi komentari.

3. Produbljivanje konkretnog primera: zadajte svakom novinaru iz grupe da intervjuišu autora jednog od tih odličnih tekstova. Cilj je da se rekonstruiše izrada teksta, imajući te «četiri noge» i «rupe» na umu. (Možda ćete prethodno htjeti nazvati autora i objasniti ono što radite. Mi to radimo već pet godina, a autori vole razgovarati o svojim pričama. Mi smo to radili i sa novinarima iz drugim novina i časopisa, koji su također bili počašćeni).

4. Postavljanje stvarnih slučajeva: svako podijeli sa grupom ono što je on/ona otkrio/otkrila sa intervjuom – kako je priča napisana, problemi, rješenja, itd. To možete uraditi u šest sesija po 30 minuta, ili u tri sesije po sat vremena.

Preuzeto i prevedeno uz dozvolu sa sajta www.notrain-nogain.org

Adresa originalnog teksta: http://www.notrain-nogain.org/Man/TtT/4legs.asp